Economia

L’atur del primer trimestre, el pitjor resultat des del 2013

La taxa creix fins a un 10,66% i la xifra de desocupats augmenta en 5.600 persones fins a situar-se en les 411.600

Les dades recullen part de les conseqüències de la pandèmia però no els ERTO

La taxa d’atur ha experimentat el primer trimestre d’aquest any un repunt de fins a un 10,66%, la qual cosa el situa en el pitjor resultat des de l’any 2013. Segons les dades recollides en l’Enquesta de Població Activa (EPA), la xifra de desocupats ha augmentat en 5.800 persones, i ha arribat així fins a les 411.600 persones, quan fa un any la taxa va ser del 10,45% amb un total de 405.800 desocupats.

Aquestes dades ja recullen part de les conseqüències de la pandèmia del coronavirus però no comptabilitzen encara els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). Així ho va destacar ahir el secretari general de Treball, Josep Ginesta, que estima que la crisi del coronavirus ha provocat la destrucció de 63.700 llocs de treball només durant la segona quinzena del mes de març a Catalunya, amb una pèrdua de 7.000 feines al dia entre l’11 i el 30 de març, segons estimacions fetes pel govern a partir de les dades d’afiliació a la Seguretat Social. Segons aquesta estimació, durant el primer trimestre del 2020 s’han perdut 118.500 feines, una dada que reflecteix, segons Ginesta, de manera “més real” l’afectació econòmica de la crisi de la Covid-19 que l’Enquesta de Població Activa (EPA), un indicador “històric” que no té capacitat de recollir la “celeritat” i la gravetat ” de la paràlisi econòmica que ha provocat la pandèmia.

El secretari de Treball va remarcar que els efectes de la pandèmia sobre el mercat de treball “no es poden comparar” amb altres crisis, com ara la del 2008, ja que hi ha centenars de milers de treballadors afectats pel decret d’estat d’alarma i el confinament general de la població, però totes les mesures “han de ser temporals i transitòries”. “La temporalitat de les mesures legislatives i econòmiques està afavorint decisions conjunturals que no seran definitives. Tot això fa que hi hagi un mercat de treball desdibuixat. Estem en una bombolla”, va explicar Ginesta, que no es va atrevir a fer previsions concretes de com pot evolucionar l’atur a Catalunya, però va assegurar que l’afectació del mercat de treball serà “molt important”.

En el conjunt de l’Estat, en la segona meitat del mes de març s’han destruït 509.800 llocs de treball, la qual cosa va deixar el nombre d’aturats en 3.310.000, amb una taxa d’atur d’un 14,41%. De mitjana, l’ocupació es va reduir a l’Estat espanyol en 285.600 persones en el primer trimestre de l’any, fins als 19,6 milions d’ocupats, el major descens des del 2013.

LA XIFRA

10,66
per cent
és el repunt que ha registrat l’atur en el primer trimestre de l’any, amb un augment de 5.800 persones.

LA DATA

2013
any
des del qual no hi havia hagut un repunt de l’atur tan important, segons dades recollides a l’EPA.

LA FRASE

Moltes mesures no seran definitives. Hi ha un mercat de treball desdibuixat. Estem en una bombolla
Josep Ginesta
secretari general de treball de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva