Economia

El TC alemany reclama al BCE la revisió de la compra de deute

Alemanya ignora la sentència del TJUE que avala el programa monetari perquè creu que no està ben feta

Brussel·les defensa “la independència” del banc central, que va celebrar ahir una reunió d’urgència

Sentència bomba del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ale­many con­tra dos pilars vitals de la Unió Euro­pea: el banc cen­tral i el tri­bu­nal de justícia. La màxima instància judi­cial d’Ale­ma­nya va posar ahir en qüestió les com­pres de deute públic del Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) i va desa­cre­di­tar com­ple­ta­ment la reso­lució del Tri­bu­nal de Justícia de la UE (TJUE) que l’ava­lava. Un mal­de­cap més per a una zona euro en recessió on estats com ara l’espa­nyol o l’italià acu­mu­len grans deu­tes. Arran de les quei­xes d’un grup d’eco­no­mis­tes i juris­tes pel que con­si­de­ren un finançament mone­tari il·legal dels governs, el TC ale­many havia pre­gun­tat a l’alt tri­bu­nal de la UE amb seu a Luxem­burg si el BCE diri­git per Mario Draghi s’havia exce­dit en les seves com­petències com­prant deute públic des del 2015.

El desem­bre del 2018 el TJUE va con­cloure que la ins­ti­tució monetària ara pre­si­dida per Chris­tine Lagarde està actu­ant dins les seves com­petències, però ahir el tri­bu­nal de Karls­ruhe va estri­par aquesta sentència al·legant falta de rigor. Con­si­dera que els magis­trats euro­peus no han fet una bona revisió del pro­grama del BCE i que, a més, s’han extra­li­mi­tat en el seu man­dat judi­cial. “És insos­te­ni­ble des d’una pers­pec­tiva meto­dològica”, retre­uen els ale­manys, que no se sen­ten obli­gats a apli­car la reso­lució euro­pea. A diferència de Luxem­burg, els jut­ges de Karls­ruhe veuen indi­cis que el BCE es va exce­dir en el seu man­dat mone­tari en no tenir prou en compte les reper­cus­si­ons de la com­pra de deute en la política econòmica dels estats. Tot i això, no es van atre­vir a con­fir­mar-ho. Per això, el TC ale­many ha donat tres mesos de gràcia al con­sell de govern del BCE per demos­trar de manera “ente­ne­dora i jus­ti­fi­cada” que els objec­tius de la seva política monetària són “pro­por­ci­o­nats”. En cas con­trari, hau­ria d’aban­do­nar el pro­grama.

Lagarde va tri­gar poc més de 5 hores a con­vo­car per vide­o­con­ferència el seu con­sell de govern per valo­rar la situ­ació. Després d’aquesta reunió, el BCE va asse­gu­rar que “pren nota” de la sentència, però va recor­dar que el seu pro­grama mone­tari ja té el suport del TJUE.

La Comissió Euro­pea es va limi­tar ahir a defen­sar les ins­ti­tu­ci­ons desau­to­rit­za­des pels tri­bu­nals ale­manys. Brus­sel·les va recor­dar que les deci­si­ons del TJUE són “vin­cu­lants” per a tots els estats i va rei­vin­di­car la “inde­pendència” del BCE. Amb tot, no està clar qui­nes con­seqüències tindrà aquesta sentència. Molts veuen la decisió dels tri­bu­nals ale­manys amb inqui­e­tud perquè la com­pra de deute ha faci­li­tat a l’Estat espa­nyol i a l’italià l’accés als mer­cats i ara amb la crisi de la Covid-19 les seves finan­ces públi­ques tor­nen a estar con­tra les cor­des.

LES FRASES

La Comissió sempre ha respectat la independència del BCE en la implementació de la política monetària
Eric Mamer
Portaveu de la Comissió europea
Reafirmem la primacia del dret de la UE i el fet que les resolucions del TJUE són vinculants per a tots els tribunals estatals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.