Economia

Malestar del turisme per un nou “entrebanc” de l’Estat

El sector critica que es decreti la quarantena dels estrangers un dia abans que la Comissió Europea presenti el pla d’aixecament de les fronteres i del confinament del transport aeri

Un dia abans que avui la Comissió Europea presenti el seu pla d’aixecament de les mesures de confinament per al transport aeri i l’obertura de fronteres internes i debati i consensuï protocols de salut i seguretat per als establiments hotelers, entre altres mesures que afectaran el turisme, el BOE va publicar ahir al matí l’ordre d’una quarantena obligatòria de catorze dies per a tots els estrangers que entrin en territori de l’Estat espanyol, en principi mentre duri l’estat d’alarma.

L’ordre es dona quan algunes companyies aèries ja estan començant a vendre bitllets per a finals d’aquest mes, data en què en principi s’havia d’aixecar l’estat d’alarma –Lufthansa ja ha anunciat que a partir de juny volarà a les Illes i Ryanair va dir ahir mateix que vol reprendre l’activitat l’1 de juliol–, i també quan hi ha més pressió per part de molts ciutadans europeus –especialment anglesos i alemanys amb cases a les Illes– per poder tornar a les seves propietats.

“Estem totalment sorpresos, no en teníem ni idea i crec que això no és correcte”, manté Martí Sarrate, president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), que retreu al govern espanyol que no s’hagi esperat “24 hores”, que és quan la Comissió Europea debatrà les noves directrius per a tots els països. “És molt poc oportú que això surti ara, a mitjan maig, quan molta gent comença a pensar si podrà fer vacances. Si a algú que s’ho està pensant li diuen que s’haurà d’estar catorze dies en quarantena, doncs evidentment ja no vindrà”, diu Sarrate. “Això ha estat inoportú, una nova improvisació i desorientació”, i és una mostra de “desconfiança envers un sector que treballa amb protocols”.

“Seria millor que diguessin directament i amb tota claredat que no vindrà cap turista”, va lamentar ahir Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona. “Seria més lògic i menys lesiu que diguessin que no es pot entrar a Espanya fins que no estigui controlada la pandèmia, que és el mateix, i no fer aquests tripijocs confusos que l’únic que aconsegueixen és que la gent tingui por i crear una sensació que les coses no estan sota control”, va criticar.

“És una pèssima notícia; estem pendents que la gent pugui viatjar, primer, internament a Catalunya; a continuació, entre comunitats autònomes, i, finalment, amb l’obertura de les fronteres. Aquest anunci va en sentit contrari del que esperem”, va dir ahir Martí Sabrià, director del grup Costa Brava Centre, que va assegurar que la mesura és greu. “No sabem res ni podem planificar res; estem parlant d’establiments que no poden obrir d’un dia per l’altre. L’hostaleria no pot viure només amb una clientela interior. Esperem que es tracti d’una mesura que s’acabi tan bon punt s’aixequi l’estat d’alarma”, afirma.

En principi, es preveu que la mesura s’apliqui només durant l’estat d’alarma, però la publicació en el BOE sense avís previ va crear molta confusió i molt malestar, perquè el sector opina que és “més pressió negativa”. “No té ni cap ni peus, no té sentit, i no veig cap possibilitat d’aplicar-ho. Al mateix temps que ens diuen que es reobren els vols amb els Estats Units, diran a aquests viatgers que s’han de quedar en quarantena? I qui són els estrangers a qui va dirigida aquesta quarantena? Els europeus també són estrangers? Els visitants de proximitat que venen a adquirir productes i no tenen residència aquí també estaran afectats?”, es pregunta Antoni Escudero, president de la Federació d’Hostaleria de Girona. I hi afegeix: “Qui aturarà els visitants a la frontera i els farà complir la quarantena? És tan genèric i falta tanta informació que és com no dir res.”

“Si el que es pretén és aplicar aquesta mesura un cop les fronteres estiguin obertes, és una aberració abismal, i turísticament és inassumible i absurd”, etziba Enric Dotras, president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar.

També Exceltur va expressar la seva perplexitat i va assegurar que “és la prova que, en l’agenda de les decisions estratègiques, el govern no hi ha tingut en compte el turisme”.

LES FRASES

No es podien esperar 24 hores a veure què consensua la Comissió Europea?
Martí Sarrate
president ACAVE
No té ni cap ni peus, no té sentit, i no veig cap possibilitat d’aplicar-ho
Antoni Escudero
president de la Federació d’Hostaleria de Girona

LA DATA

13.05.20
La Comissió Europea
debat sobre l’obertura de fronteres i el retorn dels vols internacionals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona