Economia

CARLES XURIGUERA

CELLERER I PRESIDENT DE LA COMISSIÓ DE PROMOCIÓ DE LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN EMPORDÀ I ACTOR

“Els vins de la DO Empordà estan agafant molt de prestigi”

El tancament d’hotels i restaurants per la Covid-19 ha provocat que els cellers petits perdessin un 90% de les vendes i s’han reinventat fent tasts virtuals

Carles Xuriguera codirigeix el celler Mas Patiràs de Fonteta (Baix Empordà) amb Sergi Torrent. L’any passat va entrar a formar part del Consell Regulador de la DO Empordà i a capitanejar la comissió de promoció que té com a principal objectiu “fer campanya i que la DO sigui més present a Barcelona”.

Forma part de la junta del Consell Regulador de la DO Empordà representant el Baix Empordà. Com és que va acceptar formar-ne part?
En Xavier Albertí, el president de la DO, m’ho va demanar. Vaig acceptar perquè hi crec i perquè vaig pensar que podia ajudar. A partir d’aquí en Josep Serra de la Vinyeta, que s’encarregava de la promoció, va decidir que havia acabat la seva etapa i ho vaig agafar amb l’objectiu de ser més presents a Barcelona.
Per què li costa tant a la DO Empordà entrar a Barcelona?
Els vins de la DO estan agafant molt de prestigi des de fa uns deu anys i s’han situat molt bé dins dels vins de Catalunya. Els vins empordanesos tenen la particularitat que tenen molta presència a les comarques gironines i a Barcelona hi són però no amb el volum que caldria ser-hi. Però és que tampoc exportem gaire. I això passa perquè som tan bons venent a casa i estem tan satisfets que la gent ens vingui a comprar que no tenim necessitat de moure’ns. I això ha sigut un error perquè altres territoris han evolucionat i nosaltres no. Hem de ser capaços de transformar-nos per poder vendre més a Barcelona i sobretot als mercats exteriors.
Com us està afectant la crisi econòmica derivada pel coronavirus?
Les vendes s’han aturat en sec. Els restaurants, que són els nostres grans aliats, i els hotels estan tancats; no podem fer enoturisme i, per tant, les vendes dels cellers més petits que formen part de la DO Empordà han caigut un 90%. És cert que també venem a botigues especialitzades i que els cellers més grans també són presents a les grans superfícies, però fins i tot ells tenen un 70% menys de vendes.
Els cellers, però, continuen treballant?
Sí, sí. Continuem treballant amb les mesures sanitàries necessàries dins del celler i a la vinya hi ha prou espai i les condicions de treball són bones.
Preveieu que la crisi provocarà algun tancament?
A l’Empordà no ho crec. Cada celler té la seva casuística i molts ho passaran malament però no per tancar.
Amb la baixada de vendes, la DO s’ha hagut de reinventar fent tasts virtuals?
És cert. Teníem clar que, malgrat la baixada de vendes, havíem de seguir en contacte amb el client final tant amb el casolà com amb el professional. L’equip de promoció ens vam activar i la primera setmana de confinament ja vam treure l’#empordadesdecasa. La idea és que el consumidor pensi en l’Empordà i pengi vídeos i fotos bevent i brindant amb el vi de la DO, i vaig contactar amb la plana de famosillos perquè ens ajudessin a promocionar el vi. I, a més, els dissabtes fem tasts de vins virtuals que ens estan funcionant molt bé.
Tindran continuïtat aquests tasts després de la pandèmia?
Jo crec que alguna d’aquestes coses es quedarà. Potser canviaran de dia perquè el dissabte la gent voldrà sortir al carrer i no fer tasts virtuals, però la intenció és continuar-los fent.
Codirigeix el celler Mas Patiràs. Expliqui’m una mica què fan?
A l’Empordà hi ha cellers petits i minúsculs. Entre tots fem sis milions d’ampolles l’any, que te les pot fer un sol celler del Penedès. El Mas Patiràs és minúscul. Amb el meu soci tenim gairebé 8 hectàrees de varietats autòctones i fem unes 15.000 ampolles. Tot dins la DO Empordà. Són vinyes a les Gavarres i una al Montgrí, perquè jo soc fill de Torroella de Montgrí i vam recuperar una vinya de casa. Tot el nostre vi és ecològic.
A principi de març la DO va aconseguir el permís per utilitzar la carinyena blanca en els seus vins.
Va ser una gran notícia. La carinyena blanca és una varietat autòctona mediterrània i l’Alt Empordà i el Llenguadoc-Rosselló són les regions que concentren la major part de ceps d’aquesta varietat. Amb la carinyena blanca els nostres vins tenen una singularitat més.
I com compagina la feina d’actor i la del celler?
Fa tres o quatre anys vaig decidir centrar-me més en la vinya per donar un impuls al celler. Si abans un 80% del temps feia d’actor i la resta el dedicava a la vinya, ara els tants per cent s’han capgirat. I estic content perquè estic a peu de vinya i de celler, i molt implicat en la DO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona
TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia