Economia

Persianes a mig apujar, o a mig abaixar

El cor comercial del Baix Empordà vol tornar a bategar després del confinament i la fase O

Fins entrat el juny, però, preveuen poc negoci

El desglaç de l’activitat en comerços, cafeteries i restaurants ha avançat lentament en els darrers dies. Ahir, mentre s’acceleraven molts preparatius amb vista a dilluns, tothom mirava de reüll les últimes notícies per saber si prosperava el canvi de fase. L’activitat econòmica a porta tancada i amb cita prèvia, durant aquestes dues setmanes, ha estat anecdòtica. I a Platja d’Aro, ahir, l’ambient encara era de ple confinament, amb l’avinguda s’Agaró i el passeig marítim deserts de públic: algun passejant amb mascareta i tot just les obres de reforma represes en algun local, o operaris ajustant mides i distàncies en algunes terrasses.

Entre els migrats comerços oberts –a banda d’estancs, perruqueries i el quiosc de premsa–, la xurreria Jofre i poques botigues de roba, calçats o complements. Les grans franquícies que hi han proliferat més recentment romanien tancades del tot, i molts dels pocs que treballaven ho feien amb les persianes mig apujades i llum tènue a l’interior. A Tifossi Aro Moda, un dels dos socis que regenten la botiga, David Vall, redistribuïa la roba per prestatgeries i penjadors: “Ja teníem a punt la de primavera i estiu, però trec la de primavera, que ja s’està passant”, lamentava. No saben si la franquícia els deixarà tornar algunes peces. I, si no, dependran de rebaixes –“que tampoc ens en deixaran fer”– o reduir preus. Moltes incògnites, com ara si vindrà gent a l’estiu, però optimisme davant el pas a la fase 1, perquè en dues setmanes treballant amb cita prèvia compten clients amb els dits d’una mà. A l’estiu, habitualment, contractaven personal de reforç, però els plans immediats són alternar-se amb el soci i salvar l’empresa. També s’hauran de posar al dia amb el lloguer, que els han ajornat però no condonat.

Pels entorns de l’ajuntament, la brigada municipal pinta franges grogues arran de vorera en un carrer estret, que serviran per a càrrega i descàrrega i facilitar el pas dels vianants. I d’un altre local surt una operària d’un equip de desinfecció portàtil, com els que no paren de funcionar arreu des de fa dos mesos. Un treballador d’una empresa de neteja corrobora que la feina “ben bé s’ha doblat” aquests dies, però en el seu cas aposten per la solució clàssica i efectiva d’aigua amb lleixiu i un detergent. A Aro Moda, Vall explica que s’han proveït de gel, els han d’arribar guants, pantalles de metacrilat i senyalització. Per desinfectar la roba, en canvi, ho faran planxant-la amb vapor: “No ens en refiem, dels líquids, que poden fer malbé el gènere”, justifica.

En una altra botiga de complements i regals, es preparaven per obrir dilluns, però fins ara no ho han fet perquè en ser una “compra més impulsiva” és difícil que algú ho planifiqui. A la sabateria BO3, l’encarregada també desitjava que l’ambient es recuperi i les dues companyes surtin de l’ERTO, però assumia que la cosa va per llarg. Fins al juny no preveuen que puguin tornar-hi els clients de Barcelona, o més endavant els turistes, que són la clientela predominant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona