Economia

Barrera tèxtil al coronavirus

Una empresa garrotxina intensifica la seva línia de recerca per millorar el teixit barrera de la seva gamma de roba per al llit

Ha fabricat més de 150.000 tapaboques contra la Covid-19 per a molts centres sanitaris

Aconseguir millorar els teixits antibacterians i avançar en la reducció o l’eliminació dels d’un sol ús són l’objectiu del constant pla d’investigació i recerca de les empreses Manufactures Industrials de Tortellà SA (Mitsa), de Tortellà, i Bedding Industrial de Begudà (Sant Joan les Fonts), un procés que ara intensifiquen arran de la pandèmia del coronavirus i dels rebrots amb què especulen les autoritats sanitàries. El propietari d’aquestes dues indústries, Joan Curós, ha remarcat que avançar en la millora del valor afegit dels seus productes és una de les principals màximes del seu grup. De fet, es tracta d’una filosofia que impregna tot el cicle productiu i que, ara, en l’actual context de les mesures de prevenció de la postpandèmia del coronavirus, són més que indispensables.

Curós ha remarcat que ells no estan en el mercat sanitari. Això no obstant, s’hi han introduït des dels inicis de la pandèmia amb la fabricació de tapaboques reutilitzables UNE 0065 i bates per als serveis sanitaris d’arreu de Catalunya i de l’Estat francès, tots amb el teixit antibacterià que tenen patentat.

Aquesta relació amb el món sanitari es va iniciar quan representants de l’administració es van posar en contacte amb ell per saber què podien fer, atenent al reconeixement a la seva línia de producció, i va tenir clar que podien col·laborar per intentar evitar el col·lapse dels serveis sanitaris, que, segons Curós, era el principal risc que es corria en el moment àlgid de la pandèmia. De retruc, no amaga que l’encàrrec va ser una bona oportunitat per a les seves fàbriques, que, en cas contrari, haurien hagut de parar l’activitat. Així, van poder mantenir un mínim de la plantilla en actiu per fabricar tapaboques i bates.

Més de 150.000

Ara, l’empresa que està ubicada al polígon industrial de Begudà està acabant l’última comanda d’aquest tipus de material. En concret i segons les dades que ha facilitat l’empresa, n’ha fet més de 150.000 unitats. Aquest material el van fabricar primer per a l’hospital i els centres geriàtrics de la comarca de la Garrotxa i, posteriorment, han ampliat la nòmina de beneficiaris, entre d’altres, l’hospital Josep Trueta de Girona, el de Figueres, altres centres hospitalaris de Barcelona i, fins i tot, de l’Estat francès. “No és el nostre món, però no sabem si el coronavirus pararà i, per això, en la nostra línia de recerca constant, treballarem per millorar el producte”, indica Joan Curós. En aquest sentit, explica que aquestes línies de recerca i millora passen per aconseguir uns productes tèxtils més duradors i més antibacterians. “Si aconseguim evitar els productes d’un sol ús, generarem menys residus i, per tant, contaminarem menys, tindrà repercussions sobre el cost... És un canvi de concepte; s’obre una nova etapa”, sentencia.

Molta experiència

Mitsa de Tortellà i Bedding Industrial de Begudà és un grup empresarial amb més de trenta anys d’experiència en el sector. Té una setantena de treballadors, la meitat en cada centre de producció, factura a l’entorn dels 12 milions d’euros anuals i és present en més de cinquanta països, principalment a Europa, amb un volum d’exportació del 80 per cent. La seva producció va directament a les botigues sense passar per distribuïdores.

30
anys
d’experiència té l’empresa de Begudà en la fabricació de teixit antibacterià.
3.000
referències
té en el seu catàleg de baixeres i fundes per a coixins i matalassos.
150.000
tapaboques
i bates sanitàries ha confeccionat per fer front a la pandèmia.
80%
Percentatge
que l’empresa garrotxina destina a l’exportació

Un litre i mig de suor diària, directa al llit

Bedding té una línia de producció de productes tèxtils per a la llar amb més de 3.000 referències amb la marca comercial BSensible. Són teixits antibacterians, naturals i beneficiosos per s la pell. La composició és amb base de Tencel –fibra de l’eucaliptus–, que ofereix un tacte molt suau i que és un material bielàstic i impermeable gràcies a una membrana de poliuretà totalment imperceptible. A la fibra Tencel s’hi ha afegit òxid de zenc.

Tot plegat fa que tingui un efecte de regeneració de la pell i de reducció de les males olors. Aquests material són fruit de la recerca i innovació de Bedding Industrial i de la col·laboració amb empreses com ara Smartfiber, d’Alemanya, i Lenzing, d’Àustria.

A més, gràcies a un cicle tancat, es recicla tota l’aigua i tot el dissolvent que s’utilitza en el procés de fabricació del teixit. “El nostre cos produeix entre 800 centímetres cúbics i un litre i mig de suor cada nit al llit i, per tant, alliberem amb la suor productes orgànics, cèl·lules, sals… I tot això afavoreix la proliferació de fongs i bacteris”, ha detallat Joan Curós. Amb les coixineres, baixeres i protectors acabats amb els seus tractaments antibacterians, es millora la salubritat i s’eliminen les males olors.

D’altra banda, fruit de la recerca i millora de l’empresa, han aconseguit fabricar, més recentment, un teixit que rebaixa una mitjana d’1,5 graus centígrads la temperatura del cos.

Tot plegat té l’objectiu de millorar la salubritat dels llits i facilitar la comoditat per a un descans més eficient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA