Economia

El pla de Sánchez per al sector de l’automòbil destina 2.690 milions en inversions industrials i 250 per a renovar vehicles

El govern espanyol preveu mobilitzar 1.535 milions dels 3.750 el 2020 i la resta a partir del 2021

El pla del govern espanyol de 3.750 milions d’euros per a la recuperació del sector de l’automoció destinarà la major part dels recursos -2.690 milions- en inversions en la cadena de valor de la indústria. També inclou 300 milions per a la renovació del parc públic, infraestructures de recàrrega elèctrica o l’electrificació del transport i un pla d’ajudes de 250 milions per a la renovació de vehicles més sostenibles. 415 milions es destinaran a la investigació, el desenvolupament i la innovació per impulsar la connectivitat i la digitalització. Finalment, 95 milions seran per a la formació professional. Del total, el pla preveu mobilitzar 1.535 milions el 2020 i la resta, 2.215 milions, a partir del 2021.

Ho ha explicat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte al Palau de la Moncloa amb representants dels sindicats i patronals del sector. Sánchez ha destacat la importància del sector automobilístic en l’economia espanyola i ha afirmat que “l’ambiciós” pla demostra el “compromís” del seu executiu amb el sector.

Sánchez ha remarcat que representa el 10% del PIB, una cinquena part de les exportacions espanyoles i ocupa 650.000 persones de forma directa i 2 milions si se sumen els llocs de treball indirectes. El president espanyol ha celebrat que el pla s’ha fet des de la “unitat” i ha dit que és “molt important” també en altres àmbits per assolir la recuperació econòmica.

Segons el cap de l’executiu espanyol, el pla és “coherent amb els compromisos internacionals de lluita contra l’emergència climàtica” i suposa una aposta “reforçada” pel vehicle elèctric i el desenvolupament de noves tecnologies en el sector. Sánchez ha dit que les inversions en el sector “no acaben aquí” perquè s’emmarquen en un “gran pla” que presentaran a Brussel·les.

“Es tracta de fer el que faci falta per esmorteir les enormes pèrdues del sector en l’exercici 2020 mentre assentem les bases de la indústria del demà”, ha afirmat Sánchez. A l’acte hi han assistit les vicepresidentes Nadia Calviño i Teresa Ribera així com la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i el ministre de Ciència, Pedro Duque.

Renovació de la flota

La línia d’ajudes de 250 milions per rejovenir el parc de vehicles tindrà com a requisits el desballestament d’un vehicle de més de 10 anys i caldrà comprar un model “dels més eficients”. Les persones amb problemes de mobilitat o amb una renda inferior a 1.500 euros al mes tindran ajudes addicionals. S’aplicarà tant a turismes i vehicles comercials lleugers com industrials pesats i autobusos.

A banda, Sánchez ha explicat que els ajuntaments podran utilitzar part del seu superàvit per invertir en vehicles nets per a la seva flota.

Benvingut pel sector

Tant associacions empresarials com sindicats han benvingut la iniciativa. El president d’Anfac, José Vicente de los Mozos, ha dit que és “important” que el govern espanyol els doni aquest suport. María Helena Antolin de Sernauto ha dit que és una mesura “molt potent” i espera que tingui “efectes positius”.

El president de Faconauto, Gerardo Pérez, ha dit que és un pla “ordenat i just” i ha esperat que permeti “iniciar la remuntada”. “Ens donarà molt bones notícies a tots els pròxims mesos”, ha opinat. El director general d’Aedive, Arturo Pérez de Lucía, ha celebrat “amb entusiasme” un pla que “permetrà reactiva un sector castigat” per la crisi del coronavirus.

Per part dels sindicats, el secretari general de la federació estatal d’indústries de CCOO, Agustín Martín, ha reclamat “reciprocitat als fabricants”. En la mateixa línia, el secretari general de la federació d’indústria de la UGT, Pedro Hojas, ha demanat “compromís de les empreses amb els llocs de treball”. “El govern ha respost, és l’hora de les empreses”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA