Economia

Preocupació per l’escassa collita d’ordi d’aquest any

Unió de Pagesos preveu que s’assolirà un mínim històric a causa de l’excés de pluja i l’acció del porc senglar

A banda de la quantitat, el sindicat tem que tindrà menys qualitat per culpa de la humitat

Als pagesos de les comarques de Girona que havien sembrat ordi, aquest any no els sortiran els números. Unió de Pagesos va alertar ahir que la producció d’aquest cereal baixarà a uns mínims històrics, per sota de la de fa tres anys, que va ser de 56.322 tones. El sindicat calcula que el rendiment de les 19.200 hectàrees sembrades d’ordi serà d’entre 1.000 i 2.500 kg per hectàrea, mentre que la mitjana dels darrers anys és de 4.000 kg. “Això suposa una pèrdua de producció superior al 50% de la mitjana dels darrers cinc anys”, conclouen.

La davallada de les xifres és deguda –assenyala Unió de Pagesos– a la primavera tan plujosa que hi ha hagut a la demarcació, “per a la qual el conreu mediterrani del cereal no està adaptat”, una circumstància que s’afegeix –diuen– al fet que s’han incrementat els danys provocats per les incursions del porc senglar. L’aigua, però, no afecta només la quantitat d’ordi que es recollirà, sinó que també afecta negativament la seva qualitat. “Els pocs quilos produïts presenten uns nivells de proteïna excessivament baixos i també alguns presenten problemes d’excessiva humitat del gra, cosa que comporta una pèrdua de qualitat que repercuteix en els ingressos obtinguts per la collita”, asseguren els pagesos.

El blat, també

Com que la producció d’ordi es preveia problemàtica, alguns productors van apostar per ressembrar els camps amb blat de moro. Aquesta opció tampoc ha donat un bon rendiment per culpa dels entollaments provocats per les pluges. “Alguns productors –afirmen des d’Unió de Pagesos– han arribat a ressembrar fins a tres cops la parcel·la, cosa que ha incrementat el cost.”

LA XIFRA

50
per cent
és el percentatge previst de pèrdua de rendiment de cada hectàrea sembrada d’ordi.

Blat per a farina de qualitat que acaba en pinso

La producció de blat destinada a farines de qualitat, com ara de les marques És Farina de Girona i Pa de Tramuntana, és una altra damnificada de l’excés de pluges de la primavera. El fet que hi hagués més humitat del compte –expliquen a Unió de Pagesos– ha fet que el gra germinés. Consegüentment, en lloc de poder destinar aquest blat al consum humà, s’ha hagut de fer servir per a la fabricació de pinso. La collita de blat es preveu que baixi un 30% en relació amb la mitjana dels darrers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA