Economia

Hisenda autoritzarà els ajuntaments a gastar 5.000 milions del seu superàvit entre 2020 i 2021

És el 35% dels 14.000 milions d’euros acumulats i hauran d’invertir-los en cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura

El ministeri d’Hisenda permetrà als ajuntaments gastar 5.000 milions d’euros del superàvit que tenen acumulat perquè ho inverteixin en política de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura.

Fonts del govern espanyol expliquen que Hisenda ha enviat aquesta proposta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). La inversió s’haurà de fer entre el 2020 i el 2021 i no computarà a efectes del càlcul de la regla de la despesa.

L’acord contempla que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l’Administració General de l’Estat pel total dels seus romanents de tresoreria. Hisenda realitzarà un ingrés no financer que en dos anys, com a mínim, representarà el 35% dels fons aportats.

Això arribaria fins als 5.000 milions, tot i que el superàvit acumulat és superior a aquesta xifra –14.000 milions–. El 2020 Hisenda transferiria 2.000 milions i el 2021, 3.000 milions. Les fonts del govern espanyol apunten que la mateixa FEMP admet que els ajuntaments no tenen capacitat d’executar els 5.000 milions en un sol any. L’import restant del préstec es tornaria als ajuntaments en un termini de 10 anys.

Les mateixes fonts recorden que alguns alcaldes volen disposar lliurement del seu romanent per poder-lo gastar quan i com vulguin però afirmen que es tracta d’una opció irreal que generaria una despesa per a les entitats locals que no estaria sostinguda per un ingrés equivalent.

Això faria que incomplissin la llei d’estabilitat pressupostària, apunten. Per això, Hisenda proposa generar un ingrés financer per als alcaldes que els permeti incrementar les seves partides pressupostàries. A banda, Hisenda proposa aprovar un fons de 275 milions per compensar el dèficit dels serveis de transport de competència municipal durant l’estat d’alarma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona