Economia

La DO Conca de Barberà aposta per la qualitat per fer front al baix consum de vi

L'any passat el descens de vendes es va situar en l'11,3%, a diferència del 2008, en què hi va haver un augment del 6,4%

Pel president de la DO Conca de Barberà, Carles Andreu, el futur de la DO és la gent jove, amb ganes d'obrir cellers. La posada en marxa del Viver de Celleristes de la Conca de Barberà, una iniciativa pionera a Catalunya i a tot l'Estat, dóna la possibilitat als emprenedors que s'embarquen en l'aventura de vinificar els seus propis vins de materialitzar petits projectes, una manera, segons indica Andreu, «de poder oferir un producte de qualitat» i poder superar els moments crítics que viu el sector, derivats del context general de crisi que s'arrossega.

En aquest sentit, el fet de poder fer arribar el producte al major nombre possible de consumidors implica, segons Andreu, «tornar als orígens i buscar l'autenticitat del producte que és identificatiu d'un territori, i revalorar així les varietats locals», i hi afegeix: «Amb això –puntualitza– no vull dir que tots els vins hagin d'estar fets amb trepat.»

Les dades enregistrades en els darrers dos anys evidencien un descens de les vendes. Si el 2008 es va experimentar un increment del 6,42%, amb 1.239.606 d'ampolles comercialitzades el 2007 i 1.319.224 el 2008, les xifres de l'any passat van ser inferiors, amb una disminució de les vendes, que es van situar en l'11,31%.

Pel que fa a la nova campanya de verema, que començarà al setembre, i tenint en compte que els entesos han anunciat un estiu plujós, ningú no s'aventura a fer pronòstics.

«En el dia d'avui –explica la tècnica de la DO Conca de Barberà, Elisabet Saéz–, les previsions són bones.

Fins ara la pluja, l'única cosa que ha provocat ha estat retardar la brotada.» Segons Saéz, el risc de pluges «pot comportar malalties de fongs per la humitat, i per això, s'ha començat a tractar la vinya».

El paraigua DO Conca

Sota el paraigua de la denominació d'origen Conca de Barberà, que té per objectiu primordial garantir la procedència geogràfica i la bona qualitat de vins –seguint controls de la producció del raïm i de l'elaboració i comercialització del vi–, hi ha un total de 24 cellers inscrits –disset de privats i set de cooperatius– i un total de 1.226 viticultors adherits.

La zona de producció vitícola comprèn els termes dels municipis de Barberà de la Conca, Blancafort, Conesa, l'Espluga de Francolí, Forès, Montblanc, Pira, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella, Vallclara, Vilaverd i Vimbodí. Cal esmentar, però, que l'any passat es va aprovar la modificació d'ampliació de l'àrea de producció de la DO Conca amb la inclusió de Vilanova de Prades dins la zonificació vitícola de la comarca, amb la diferència que al seu terme municipal, limítrof amb el Priorat, les vinyes són a 900 metres d'altitud.

Vins de paladar suau i molt aromàtics

C.g

Els vins de la DO Conca de Barberà són molt suaus i potencialment aromàtics. Com que contenen menys alcohol, explica el president de la DO Conca, Carles Andreu, «són fàcils de beure». Segons Andreu, «els consumidors demanen uns tipus de vins menys agressius», amb la qual cosa els vins de la zonificació de la Conca de Barberà «s'adiuen amb el que marquen les tendències actualment». Les varietats tradicionals de la denominació d'origen Conca de Barberà són el macabeu i la parellada, i dels negres destaca el trepat i l'ull de llebre. Un 62% de la collita és de raïm blanc i un 38%, de negre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona