Economia

El deute espanyol creix fins als 1,29 bilions d’euros al juny i marca un nou rècord

Equival ja al 114% del producte interior brut

La major part es concentra a l’administració estatal, segons les últimes dades del Banc d’Espanya

El deute públic a l’Estat espanyol es va situar en 1,29 bilions d’euros durant el mes de juny, un 2,55% més respecte al mes anterior (32.087 milions d’euros més) i un 6,8% més interanual (82.473 milions d’euros més). Segons les últimes dades publicades ahir pel Banc d’Espanya, el deute públic va registrar un nou màxim històric i es manté per sobre el 100% del producte interior brut (PIB), una xifra que ja es va superar al maig, quan va arribar al 101,4%. Concretament, al juny es va situar en el 114%.

L’increment del juny s’explica per l’endeutament més gran tant de l’Estat com de les comunitats autònomes, ajuntaments i Seguretat Social, que han hagut de fer un esforç extra de despesa a causa de l’impacte de la Covid-19, com a conseqüència de l’establiment de l’estat d’alarma al març i els reials decrets aprovats per pal·liar la crisis.

La major part del deute es concentra a l’administració estatal, que acumula un passiu d’1,18 bilions d’euros (un 91,3% del total). Per altra banda, el deute a les comunitats autònomes és de 304.855 milions d’euros, un 0,92% més que al maig (+2.733 milions d’euros) i un 1,4% en comparació amb el mateix període de l’exercici anterior (+4.223 milions d’euros).

Pel que fa als ajuntaments, el seu deute al juny es va situar en 25.049 milions d’euros, un 2,44% més intermensual (+611 milions d’euros). Malgrat tot, la xifra és un 4,5% inferior respecte a la del juny de l’any passat (-1.184 milions d’euros). Finalment, el deute acumulat a les administracions de la Seguretat Social va arribar als 68.855 milions d’euros (un 14,7% més que al maig), per la qual cosa va continuar en rècord històric. Des del punt de vista interanual va créixer un 41,4%, sumant 20.162 milions d’euros en només un any. Aquest repunt del deute és degut als préstecs que ha concedit l’Estat a la Seguretat Social en els darrers anys per garantir el pagament de les pensions, la factura mensual de les quals supera actualment els 9.800 milions d’euros, però en els mesos en què hi ha paga extra es duplica. Segons les estimacions del Banc d’Espanya, en l’escenari més moderat de la caiguda del PIB per la crisi de la Covid-19, la ràtio del deute públic s’elevarà al voltant del 115% del PIB, mentre que en el més advers podria superar el 120% del PIB.

Els contagis continuen pujant

La xifra de casos de Covid-19 a l’Estat espanyol continua augmentant després que ahir el Ministeri de Sanitat hagués notificat 5.114 nous contagis, 2.128 dilluns i 24 morts. El nombre total d’infectats des de l’inici de la pandèmia s’eleva ja a 364.196. El Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties va advertir ahir que l’Estat espanyol s’ha convertit en el país europeu amb més casos per població en els darrers 14 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona