Economia

La Cambra de Barcelona, contra la fusió de CaixaBank i Bankia: “Un pas més per concentrar el poder a Madrid”

Canadell assegura que votaran en contra de l’operació com a membres del patronat de la Fundació Bancària

La Cambra de Comerç de Barcelona, que té presència al patronat de la Fundació Bancària La Caixa com a fundadora de la històrica Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, ha anunciat que s’oposarà a la fusió de CaixaBank i Bankia i que demanarà “formalment que no es porti a terme”.

En diversos missatges al seu compte de Twitter , el president de la Cambra, Joan Canadell, ha donat a conèixer aquest posicionament. Una operació que Canadell considera “un pas més per concentrar el poder a Madrid i allunyarse dels orígens catalans per sempre”.

En tot cas, la Cambra té una presència simbòlica al patronat de la fundació, que presideix Isidre Fainé i la vicepresidència recau en Juan José López Burniol, als quals s’afegeixen 13 patrons.

La Cambra de Comerç de Barcelona, liderada des de l’any passat per Joan Canadell, està representada en el patronat d’aquesta fundació -que controla el 40% de CaixaBank a través d’Criteria- des de finals de juliol a través d’Antoni Fitó.

Els estatuts de la Fundació donen la potestat a les cinc entitats fundadores de la Caixa d’Estalvis de triar un únic representant al patronat, en el marc d’un torn rotatori, i ara li ha tocat l’oportunitat de designar un representant a la Cambra.

Tot i això, la fusió entre les dues entitats financeres està en mans dels respectius consells d’administració de CaixaBank i Bankia, que si les negociacions fructifiquen podrien reunir-se en les pròximes setmanes, i ja es considera la data del 13 de setembre com a possible.

Canadell sosté que tot i que la Fundació Bancària La Caixa pugui ser el primer accionista del nou banc, i el FROB el segon, “l’Estat té eines múltiples per aconseguir el que li convingui. És qüestió de temps que La Caixa sigui plenament espanyolitzada per sempre i perdi els orígens “.

“Si es confirma la fusió, serà un pas més per concentrar el poder a Madrid i allunyar-se dels orígens catalans per sempre. Una llàstima, i una conseqüència més de no tenir un Estat a favor”, sosté Canadell, que ha acusat l’Estat de “carregar-se en pocs anys el sistema de caixes”.

Amb aquests arguments, Canadell també avança que demanarà a les altres entitats fundadores de la històrica Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, com són Foment del Treball, l’Ateneu Barcelonès, l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre i la Societat Econòmica Barcelonina d ’ Amics del País, que es manifestin també contra d’aquesta fusió.

Així mateix, en un comunicat remès a Efe, Canadell ha plantejat que, si CaixaBank i Bankia acaben fusionant-se, la seu del nou banc fusionat “torni a Barcelona, d’on mai havia d’haver-se’n anat”, una demanda que ahir també va fer la Generalitat.

Canadell assegura que si el domicili social de la nova entitat financera es manté a València, com apunten els mitjans, “a nosaltres, com a entitat fundadora, ens preocupa aquest allunyament”, remarca.

Segons el parer de Canadell, els òrgans de decisió “s’haurien de mantenir el més a prop de l’origen de l’entitat i la fusió hauria de servir per reforçar l’arrelament de CaixaBank a Catalunya, així com per apropar-se més a la societat catalana, sobretot a la petita i mitjana empresa “.

La Cambra alerta de les “conseqüències” de la fusió entre aquestes dues entitats, que donaria lloc al “primer grup bancari espanyol”.

“Aquesta notícia ens preocupa perquè representaria més concentració del sector bancari. Això va en detriment d’una competència real del mercat i reforça la situació d’oligopoli”, argumenta Canadell, que reivindica una remodelació del sistema bancari “per afegir més competència i més ajudes a les pimes per poder sortir de la crisi “.

Així mateix, Canadell assegura que la fusió “posa en relleu quina serà la participació de l’Estat en el nou grup”, en al·lusió al seu paper de segon accionista, i subratlla que Bankia va ser rescatada amb 24.000 milions dels quals només se n’han recuperat 3.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona