Economia

Temporada desigual

Les cases de turisme rural, juntament amb els hotels petits de la Costa Brava centre i l’interior, superen millor la temporada d’estiu a la demarcació que no pas apartaments de lloguer, càmpings o grans hotels

La baixada del turisme estranger ha marcat aquest estiu

Malament per als apartaments turístics, per als càmpings i per als grans hotels. Prou satisfactòria per als hotels petits de la Costa Brava centre i molt satisfactòria per a les cases de turisme rural independents, sobretot. El primer balanç de la temporada turística a les comarques gironines dibuixa una valoració desigual de l’ocupació segons el tipus d’allotjament de què es tracti. Hi ha, però, algunes premisses comunes: la majoria dels visitants han estat de proximitat, amb un augment especial els cap de setmana, molta mobilitat de dies, i amb més demanda a l’interior –sobretot als Pirineus– que a la costa. Així mateix, tot i que la temporada pot haver estat bona per a alguns, en general es considera que aquest ha estat un mal any des del punt de vista turístic ja que s’ha perdut tota la primavera. De fet, fa uns dies, el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Antoni Escudero, ja deia que enguany no hi havia hagut temporada turística, i augurava que aquest setembre molts hotels hauran de tancar.

“És evident que haurà estat una temporada dolenta en general, si bé és cert que hi haurà algun espai a l’interior, més que a les viles de mar, i dins d’aquestes, també millor les que tenen segones residències, en què haurà anat més bé i, en canvi, allà on es forneix més de gent de fora, hauran patit més”. El president de la Diputació de Girona, que engloba el Patronat de Turisme, Miquel Noguer, també coincideix amb aquest comportament “dispar” del turisme a les comarques gironines.

Les primeres dades

Segons les dades oficials de la direcció general de Turisme, les pernoctacions als establiments turístics gironins han caigut un 41,80% respecte al mateix període de l’any passat; hi ha hagut una mitjana del 36,90% d’ocupació a la Costa Brava al juliol i del 33,40% a l’agost. Si es compara amb la resta de Catalunya, el balanç a les comarques gironines, i més concretament a la Costa Brava, no ha estat tan dolent en una temporada que va començar tard, gairebé amb tres mesos de retard, a causa de les restriccions per la pandèmia, i que s’haurà limitat a dos o tres mesos en molts establiments. Tot i el bon comportament del turista de proximitat, que ha fet que algunes destinacions com els Pirineus hagin tingut molt bons resultats, el cert és que el pes del turista estranger, sobretot francès –on s’està fent ara una forta campanya de promoció– però també britànic, entre altres, s’ha notat i això ha passat factura. Especialment, això s’ha notat en aquelles destinacions que treballen exclusivament amb operadors turístics.

A priori, però, i un cop es van poder obrir els establiments, l’aposta del sector per superar les dificultats era evident, amb importants inversions per adequar els establiments a les mesures de protecció contra la Covid-19. Per exemple, a la Costa Brava, al juliol, els establiments turístics havien obert amb el 92% de les seves places, una de les xifres més altes de tot Catalunya. Tot i la predisposició, però, el client no va acabar d’arribar, tot i les ofertes dels establiments (rebaixa dels preus d’habitacions o fins i tot ofertes especials en càmpings). En molts casos, aquest esforç no ha estat suficient per millorar els resultats d’una temporada d’estiu que molts donen ja per acabada. De fet, les recents restriccions per l’increment de casos de Covid a Girona ciutat, per exemple, han fet que a la capital també alguns establiments es plantegin tancar aquest mateix mes.

Altres dades que de moment ja se saben també indiquen que la tendència durant aquests dos mesos, de juliol i agost, ha estat la reducció de l’estada mitjana en un 13% al juliol i un 7,8% a l’agost.

La facturació

Pel que fa al volum de facturació, encara no es coneixen les dades, però tot indica que, en conjunt, les pèrdues econòmiques hauran estat importants en aquest sector. A banda, també, caldrà fer un apunt especial al sector de la restauració, que, en indrets de segones residències especialment, sembla que ha registrat un volum important de clients.

LA XIFRA

41,8%
menys
de pernoctacions hi ha hagut als establiments gironins respecte a l’estiu de l’any passat.
Apartaments

La falta de turisme estranger afecta aquesta modalitat

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava- Pirineu de Girona (ATA) qualifica de “molt curta” i “per oblidar”aquesta temporada turística. Durant el juliol i l’agost el sector ha registrat ocupacions que s’han situat un 20% per sota de les de l’any passat a causa de la falta de turisme estranger. Concretament, l’ocupació al juliol ha estat del 50%, i a l’agost, del 66 %. Aquesta caiguda encara s’incrementa molt més, fins al 40%, si té en compte l’ocupació interanual. Si bé els apartaments eren percebuts com un dels espais més segurs, l’ATA creu que no han ajudat els anuncis poc clars i concrets de les administracions en relació amb les mesures per contenir l’avanç de la pandèmia i que això ha frenat les reserves. Les previsions per a la tardor i l’hivern tampoc conviden a l’optimisme, per la poca presència de turistes estrangers i les diferents crides de governs europeus a no visitar el nostre país. Per l’associació, les administracions “han donat l’esquena al sector”, i ja mostra la seva preocupació per la temporada que ve. Reclama ajudes directes al sector a fons perdut.

Turisme rural

Els millors resultats, amb rècords d’ocupació al Pirineu

Una temporada molt satisfactòria, sobretot en cases del Pirineu, i rècords d’ocupació. La gerent de Turisme Rural Girona, Tere Vilà, explica que enguany s’ha avançat el període en què les cases rurals s’han omplert i, sobretot, que les cases rurals independents han estat les que més “èxit” han tingut. El lloguer d’habitacions també ha estat positiu, tot i que s’han hagut de “moure més fitxes”, per anul·lacions i reserves d’última hora que, a la pràctica, han mantingut les cases plenes. “Ha sigut, sobretot, un juliol atípic”, diu Vilà, que destaca que les destinacions d’interior –la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya– són les que han tingut més demanda. A més, i com a novetat, destaca la presència de molts clients de les mateixes comarques gironines que, enguany, han decidit quedar-se prop de casa i no marxar lluny.

Càmpings

La temporada més curta i complicada, sobretot a la costa

L’Associació de Càmpings encara s’espera a veure com va el setembre per fer un balanç, però a hores d’ara ja constata que l’ocupació ha estat millor a l’interior que a la costa i que, en general, ha estat una temporada “curta i complicada”. Els càmpings van obrir tres mesos més tard i un 20% dels establiments, sobretot de la costa –on el 80% dels turistes són estrangers–, avançaran el tancament també per la falta d’aquests turistes. Entre les particularitats d’aquest estiu, destaquen els increments de les estades de cap de setmana i reserves d’última hora. Al juliol, l’ocupació a la costa va ser d’entre el 32% i el 41% (depenent de la zona), i a l’interior, del 44%. I a l’agost, del 38% a la costa, el 57% a l’interior i el 89% al Pirineu. L’associació remarca que no hi ha hagut cap incidència en relació amb la pandèmia en un sector que ha invertit 1,6 milions en mesures contra la Covid-19.

Hotels

L’encert de no treballar amb grans operadors turístics

Entre els pocs missatges positius d’aquesta temporada turística, hi ha la constatació que l’aposta per un turisme privat allunyat dels grans operadors turístics ha estat cabdal perquè un bon nombre d’establiments hotelers de la Costa Brava centre hagi tingut resultats positius aquesta temporada d’estiu en comparació amb altres destinacions. Martí Sabrià, gerent de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, creu que arran d’aquest “pèssim” any, que, segons afirma “ha estat el pitjor de la història” per al sector, cal replantejar-se el model d’oferta de futur. “Estaria bé que es replantegés el model en l’àmbit de país”, diu Sabrià, que opina que és un error apostar només per un turisme d’operadors turístics perquè, com s’ha vist, quan aquests fallen els hotels més grans se’n ressenten greument. De fet, Sabrià creu que hi ha hagut un canvi de tendència i que els propers anys el turisme es farà bàsicament per carretera, ja que la gent encara vol evitar l’ús de transports més comunitaris, de manera que, sobretot, serà un turisme de proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona