Economia

Els treballadors d’Acciona bloquegen l’entrada de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca per protestar contra l’ERO

La plantilla subcontractada denuncia que se sent “desemparada”, mentre el primer torn de Nissan espera per entrar

Els treballadors d’Acciona han bloquejat l’entrada de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca per protestar per l’ERO que afecta la totalitat de la seva plantilla, de 500 treballadors. La protesta ha començat a les cinc de la matinada i s’ha allargat fins les vuit, quan els mateixos treballadors han decidit marxar. En aquell moment, han començat a accedir a la fàbrica els centenars d’empleats del primer torn de Nissan, que havien d’entrar a les sis. La plantilla subcontractada s’ha mobilitzat tres dies després del final sense acord del període de consultes de l’ERO per denunciar que se sent “desemparada” en mig d’un conflicte entre dues multinacionals i per reclamar a un acord que permeti recuperar els 500 llocs de treball.

“Sense solucions, no hi ha produccions”, ha advertit Manuel Núñez, president del comitè d’empresa d’Acciona. “Des del primer minut l’únic que reivindiquem és treballar, ens trobem en una situació difícil d’entendre. Nissan hauria d’haver iniciat l’activitat el 24 d’agost i no ha pogut pel conflicte d’Acciona. Acomiaden a 500 persones quan aquí hi ha producció i feina. Sospitem que tot plegat està orquestrat entre les dues empreses”, ha apuntat Núñez.

Segons els sindicats de la subcontractada amb aquest conflicte Nissan pot oferir als seus treballadors, amb qui té un compromís de mantenir l’ocupació, els llocs de feina de la plantilla d’Acciona, que es limitarà a pagar les indemnitzacions mínimes pels acomiadaments.

El contracte entre les dues empreses, vigent fins al març del 2021, es va trencar just després que el fabricant arribés a un acord que posposava el tancament de les tres plantes que té a Catalunya a desembre del 2021.

Tot seguit, l’empresa subcontractada va presentar un ERO per la plantilla que treballa fent serveis logístics a les fàbriques d’automòbils de la Zona Franca i a Sant Andreu de la Barca.

Després d’un mes de negociació, el període de consultes de l’expedient d’Acciona va acabar sense acord divendres a la matinada. L’endemà, Nissan va anunciar que assumiria de forma definitiva la feina dels 500 treballadors subcontracts, “internalitzant” els serveis que feien.

Durant les últimes hores de la negociació hi va haver un intercanvi de burofaxos entre les dues multinacionals, que no van aconseguir tancar un acord i que s’acusen mútuament de causar la situació. L’automobilística assenyala que Acciona va trencar d’inici de “forma unilateral” el contracte i de no voler acceptar-ne un de nou fins al 31 de desembre de 2021, tal com se li va oferir.

D’altra banda, l’empresa multiservei va proposar alternatives perquè els treballadors tornessin a ocupar els seus llocs de treball, com ara tirar endavant l’ERO i demanar a Nissan que es fes càrrec dels treballadors. Un cop acabades les negociacions, Acciona ha lamentat que l’automobilística “rebutgés de forma taxativa” que els treballadors subcontractats formessin part de la mesa de reindustrialització de les administracions per buscar alternatives al tancament de l’automobilística.

“Volem fer veure a Nissan i a les administracions que sense nosaltres la fàbrica no funciona”, ha dit Núñez, que ha assegurat que “la pressió als carrers” seguirà per denunciar el “terrorisme empresarial”. De moment, els treballadors impugnaran l’ERO per la via judicial, un litigi que se sumarà a la demanda per cessió il·legal interposada pel Col·lectiu Ronda contra Nissan.

Tot i que havia de tornar a fabricar a finals d’agost, la fàbrica de la Zona Franca està en baixos nivells de producció en part perquè que no compta amb el personal d’Acciona. Nissan ja està formant els seus empleats en les feines logístiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona