Economia

Clam per la transparència en els fons europeus

El Col·legi d’Economistes proposa crear un inventari públic de projectes i subvencions

Pimec reclama que les pimes rebin la proporció que els pertoca

La pluja de diners, concretament de més de 140.000 milions d’euros, entre subvencions i crèdits, que la UE concedirà a l’Estat espanyol per contribuir a la recuperació postpandèmia, ha estat objecte d’anàlisi i font de perspectives per a molts experts, que també han expressat dubtes sobre els procediments i els criteris que s’aplicaran en el repartiment. Aquesta setmana passada, el Col·legi d’Economistes de Catalunya i la patronal Pimec, junt amb el Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (Gerec), van presentar un informe on s’indiquen alguns dels punts clau que s’haurien de tenir en compte quan arribin aquests diners. Entre aquests, el president del Col·legi d’Economistes, Anton Gasol, va recordar que aquests ajuts europeus comportaran la “mutualització” dels danys ocasionats per la pandèmia i va demanar equitat i sobretot transparència a l’hora de concedir-los. Per aquest motiu va veure necessari crear un inventari públic on constin els projectes i les seves característiques, i també un seguiment de la seva evolució per comprovar quins prosperen efectivament.

En aquesta línia, Josep González, president de Pimec, va lamentar el “desconeixement” sobre els projectes que podran captar ajudes, per la qual cosa va exigir transparència en aquesta canalització, que, va insistir, en aquesta ocasió s’hauria d’assegurar que arribi a les petites i mitjanes empreses. També, que ho facin en una proporció equivalent al pes que aquestes companyies tenen sobre el PIB, superior al 60%, un percentatge semblant al que representa sobre l’ocupació.

De moment, va afirmar González, Pimec ja ha rebut un centenar de projectes, per valor de 60 milions d’euros, que aspiren als fons europeus, majoritàriament amb propostes de digitalització i sostenibilitat. “Les pimes –va recordar González–, sovint no se senten al·ludides per aquest tipus de convocatòries, perquè en general s’orienten cap a les grans corporacions”. Amb tot, el líder patronal va recordar que ja hi ha projectes “molt bons” presentats davant d’altres institucions, “que no s’han de deixar de tenir en compte en aquesta nova oportunitat”.

Contenir l’eufòria

Durant la presentació de l’informe, la coordinadora del Gerec, Carme Garcia, va recordar que els fons representen “una gran oportunitat per a la reactivació econòmica” i per a una transformació real del model econòmic. No obstant això,

Gasol va voler matisar l’entusiasme excessiu davant d’aquesta perspectiva. Per ell, si abans de la pandèmia “ja hi havia un grau notable de desigualtat i pobresa, la Covid-19 les accentuarà”, va alertar. Gasol també hi va afegir al bany de realitat dades respecte al calendari dels ajuts, que hauran de passar diversos filtres alineats amb els objectius de la UE. Així, és probable que moltes subvencions es retardin quatre o cinc anys, per la qual cosa el president dels economistes va suggerir que s’habiliti un sistema de bestretes a compte. Finalment, Gasol va desitjar que les sol·licituds no siguin massa ambicioses ni massa inconsistents. “Cal rescatar el que té futur, i pensar a salvar persones”, va concloure.

L’automoció, entre les prioritats

Els experts recorden que Catalunya és potent en molts sectors econòmics: salut, comerç.. i un que està experimentant una transformació radical, l’automoció. Precisament aquesta setmana representants del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC), s’han reunit amb el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa. El director de clúster del CIAC, Josep Nadal, va declarar a aquest diari que es van posar sobre la taula diversos “projectes tractors” d’aquesta indústria, bo i esperant atraure una part dels diners europeus destinats a la represa. A banda dels de grans estructures com Seat o l’Idiada, el clúster liderarà un projecte adreçat a la petita i mitjana empresa. Els eixos sobre els quals es basarà seran la mobilitat sostenible (elèctrica, d’hidrogen), el replantejament dels models de negoci, el talent, les infraestructures i la necessitat de proximitat als centres de decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona