Economia

Recerca biomèdica

Cavalls de Troia vs. VIH

avenços ·

L’empresa emergent Aelix Therapeutics, amb seu a Barcelona, prova en un centenar de pacients la vacuna que ha desenvolupat

Pretén potenciar el sistema immune de les persones amb el virus de la immunodeficiència humana perquè puguin destruir les cèl·lules infectades

La firma ha captat, fins al moment, 11,5 milions d’euros de finançament

Al març, el “pacient de Londres” es va convertir en el segon cas de curació del VIH en tot el món

Els primers casos d’infecció pel virus de la immunodeficiència humana, fins llavors un virus desconegut, es van descriure a començaments dels anys vuitanta als Estats Units. Des de llavors, la comunitat científica internacional s’ha bolcat a intentar entendre la malaltia, fer-ne un diagnòstic precoç, buscar medicaments i teràpies per pal·liar-ne els efectes i, com a gran somni tenint en compte com ha estat de difícil avançar, trobar-ne la cura definitiva. La qualitat de vida de les persones que conviuen amb el VIH ha fet un salt de gegant gràcies als tractaments antiretrovirals, que ajuden a reduir la càrrega viral fins a portar-la a nivells indetectables, però l’objectiu de l’empresa emergent catalana Aelix Therapeutics és anar un pas més enllà. És per això que el grup ja està provant en un centenar de persones la vacuna que ha desenvolupat. La seva no és una vacuna preventiva com podria ser la del xarampió o la verola, que eviten que les persones que la reben s’infectin, sinó terapèutica. Això significa que pretén potenciar el sistema immune de les persones amb VIH perquè sigui el seu propi cos el que pugui destruir les cèl·lules que estan infectades.

Al mes de març d’aquest any, l’anomenat “pacient de Londres” es va convertir en el segon cas de curació del VIH en tot el món. El malalt feia 30 mesos que no prenia cap tractament antiretroviral i, malgrat això, la presència del virus en el seu cos era indetectable. Com el “pacient de Berlín”, el primer que va aconseguir desfer-se totalment del virus, estava malalt de càncer i s’havia sotmès a un trasplantament de cèl·lules mare de la medul·la òssia. Des d’aleshores, els científics investiguen possibles mecanismes d’erradicació del VIH associats al trasplantament de cèl·lules mare. Els experts alerten, però, que aquest tipus de tractaments són d’alt risc i, per tant, només són una opció per a persones amb VIH que tenen malalties hematològiques greus i igualment s’haurien de sotmetre a aquesta operació. De tota manera, els dos inèdits casos de pacients curats demostra, com destaca José Luis Cabero, director general d’Aelix, que “l’eliminació de les cèl·lules infectades pot eliminar completament el virus de l’organisme”. Ajudar en aquest procés és l’objectiu que persegueix l’empresa emergent en desenvolupar la resposta immune cel·lular de les persones amb VIH.

Com cavalls de Troia

“La vacuna dissenyada per Christian Brander i el seu equip està basada –explica Cabero– en observar la resposta immune cel·lular d’individus que estan infectats però tenen una tendència natural a controlar el virus i analitzar quines regions del virus reconeixen les cèl·lules del sistema immune”, les que poden eliminar el virus. Gràficament, el conseller delegat d’Aelix Therapeutics explica: “Ens hem d’imaginar que la vacuna conté cavalls de Troia que a dins porten una seqüència genètica que han de fer creure al sistema immune que ha de desenvolupar una resposta immune contra aquestes estructures.”

Estudis en marxa

Actualment, l’empresa emergent amb seu al Parc Científic de Barcelona té en marxa un estudi per provar la seguretat de la seva vacuna i la resposta immunitària que provoca, i així comprovar si pot controlar el virus de la mateixa manera que amb els tractaments antiretrovirals. Es fa a l’hospital Can Ruti de Badalona, hi participen 45 pacients i les indicacions preliminars són esperançadores. Com que s’haurà de veure si la vacuna s’ha de combinar amb altres agents per així potenciar-ne l’efecte, la firma catalana està fent un segon estudi en col·laboració amb el grup farmacèutic nord-americà Gilead. En aquest cas, hi participen 57 pacients de tot l’Estat i es tindran les primeres pistes durant el 2022.

Fundada fa cinc anys, el 2015, Aelix Therapeutics és una empresa derivada del consorci publicoprivat Hivacat, una plataforma d’investigació especialitzada en el desenvolupament d’immunoteràpies contra la infecció per VIH. Segons els impulsors del projecte, és cert que aquestes investigacions requereixen una forta inversió, però asseguren que, “quan hi ha projectes de qualitat, no és baixa la possibilitat d’obtenir fons” i poder tirar endavant, així, les investigacions necessàries per llançar al mercat els seus productes. En el seu cas, han captat fins al moment 11,5 milions d’euros en rondes de finançament i tenen entre els seus socis grups com ara Ysios Capital, Caixa Capital Risc i Johnson & Johnson.

45
pacients
participen en l’estudi que es fa a l’hospital Can Ruti per provar la seguretat de la vacuna d’Aelix Therapeutics i la resposta immunitària que provoca.
5
anys
fa que es va crear l’empresa emergent amb seu al Parc Científic de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA