Economia

Sis mesos sense cobrar

Els problemes informàtics per demanar la prestació d’atur van provocar milers d’incidències

Alguns afectats encara no han cobrat o han trigat mesos

Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT a Catalunya, calcula que unes 800.000 persones han estat afectades per un expedient de regulació d’ocupació temporal des de l’inici de la pandèmia, i que unes 153.000 hi continuen incloses. “El 80% de la població catalana ja ha sortit dels expedients”, diu. Reconeix, però, que encara queden incidències per solucionar en el cobrament de les prestacions per part del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE, en la sigla en castellà). “Sembla que són residuals”, explica Ricard Bellera, secretari de Treball, Economia i Estudis de CCOO a Catalunya, que alhora recorda que els errors en el sistema informàtic de recollida d’informació dels treballadors afectats, a través de fulls de càlcul tipus Excel, eren nombrosos. “El 70% dels documents que es presentaven no es podien mecanitzar per culpa d’errades”, explica. En alguns casos, es tractava de signes ortogràfics que alteraven tota la informació, segons van reconèixer els gestors administratius al seu dia.

I encara que ara els casos es comptin de manera aïllada, el cert és que algunes persones afectades encara no han cobrat o ho han fet fa poc temps. Des d’entitats com Càritas, per exemple, en són coneixedors, perquè ajuden amb aliments i altres productes les famílies que no tenen ingressos.

L’Andrea García no ha hagut de recórrer a aquest tipus d’entitats, però sí que va haver de demanar ajut a la família. Inclosa en un expedient de regulació temporal des del 13 de març, no ha aconseguit cobrar la prestació fins al dia 4 de setembre. “Al principi vaig poder viure amb els estalvis que tenia, però al final vaig haver de demanar ajuda familiar perquè no m’arribava per a les meves despeses”, explica.

Nascuda a Medina del Campo, actualment fa pràctiques com a auxiliar tècnica veterinària, però treballa en una cadena d’establiments de restauració vint hores a la setmana. El 12 de setembre hi va tornar a treballar, però amb el tancament de bars i restaurants torna a estar d’ERTO. “Espero que aquest cop no triguin tant a pagar-me la prestació”, confia. A l’abril va intentar contactar via telefònica i telemàtica amb el SEPE, però va ser impossible. “Les línies sempre estaven ocupades o un missatge deia que no em podien atendre en aquell moment.” I no ho han fet fins a sis mesos després.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona