Economia

La Covid ja ha provocat més de 107.000 ERTO

El nombre d’expedients es multiplica ara ja per 250 en relació amb un any estàndard

Se n’han presentat prop de 5.000 més en una setmana

Els sindicats esperen que el SEPE no es col·lapsi com a l’abril

S’incrementarà l’atenció telefònica a partir del novembre

La crisi de la Covid-19 ha multiplicat per 250 el nombre d’expedients de regulació temporals d’ocupació (ERTO) fins al setembre si es compara amb les dades registrades en l’exercici del 2019. De gener a setembre d’enguany, s’han superat els 102.000 expedients presentats i acceptats, respecte als 403 que es van presentar durant tot l’any passat. De gener a setembre del 2019, es van presentar 276 expedients, i en els primers nou mesos del 2020, un total de 102.654, segons dades de Treball.

A més, durant la darrera setmana se n’han presentat gairebé 5.000 més, coincidint amb l’ordre de tancament de bars i restaurants decretada pel govern català. Segons va informar el Departament de Treball divendres, entre els dies 16 i 22 del mes d’octubre s’han registrat a Catalunya 4.871 expedients de regulació temporals d’ocupació, que afecten un total de 41.054 persones treballadores. La majoria d’aquests nous ERTO afecten les comarques barcelonines (3.835 expedients i 30.898 persones afectades), però també Girona (628 ERTO i 3.603 persones afectades), Tarragona (562 expedients i 5.360 persones afectades), Lleida (266 expedients i 1.038 treballadors) i les Terres de l’Ebre (30 ERTO i 155 afectats).Amb els prop de 5.000 expedients presentats en només una setmana d’octubre, plou sobre mullat.

Entre els registres mensuals del 2020, hi destaquen sobretot els expedients aprovats durant el mes d’abril, que van ser 84.207 al conjunt de Catalunya. Al març, però, ja se n’havien registrat 5.834, i això que el confinament va tenir lloc durant la segona quinzena. Al febrer i al gener, en canvi, se’n van aprovar 25 i 31, respectivament. La resta de registres mensuals es completen amb els 8.141 ERTO del mes de maig, els 2.667 del juny, els 1.089 del juliol, els 401 de l’agost i els 259 del setembre, les últimes dades computades.

La majoria d’ERTO s’han presentat a la demarcació de Barcelona (75.738 si es compten tots els tipus d’expedients temporals que hi ha i 69.835 si se sumen les tres tipologies més habituals: els de suspensió del contracte, reducció de la jornada i extinció). Però també són destacables els ERTO a Girona (11.380 en total i 10.599 dels tres més habituals), Tarragona (7.907 en total) i Lleida (5.499). A les Terres de l’Ebre en van sumar 2.130 en nou mesos.

Josep Maria Bosch, assessor laboral de la patronal Cecot, reconeix que el col·lapse del SEPE (Servei Públic d’Ocupació Estatal), que havia de gestionar les prestacions als treballadors afectats per ERTO, va ser “monumental” i que, en el moment àlgid, la interlocució va ser inexistent. “Ara hem tornat a recuperar la interlocució i em sembla molt positiu si ha d’evitar que es generi el col·lapse dels mesos d’abril i maig”, diu Bosch.

“El coll d’ampolla que es va generar va ser inversemblant. No s’havia vist mai”, reconeix, i avisa que aquesta nova onada d’expedients podria tornar a saturar els canals amb el tancament de locals de restauració aquest mes d’octubre.

Des del sindicat CCOO, Ricard Bellera, secretari de Treball, Economia i Estudis, reconeix que estan una mica “preocupats” per com es farà la gestió d’aquests nous expedients. “En principi, el SEPE ens ha assegurat que estan més ben preparats després de l’experiència dels mesos d’abril i maig, i és cert que, aquest cop, l’increment del nombre d’expedients no serà tan brutal com ho va ser durant aquells mesos”, reconeix. Bellera cita també algunes millores en el sistema informàtic de recollida de dades i assenyala que, si en la primera onada d’ERTO la proporció de documents que no es podien mecanitzar era del 70% perquè incloïen algun tipus d’errada, amb les noves millores aquest percentatge baixa fins al 15%.

Després d’arribar a un acord amb una empresa que gestiona centres de trucades, està previst que l’organisme estatal incrementi l’atenció telefònica a partir de principis de novembre. També s’ha aconseguit posar fi al col·lapse de l’adreça de correu electrònic miprestacion2020@sepe.es, que ja pot atendre, doncs, tot tipus d’incidències i casos que encara no s’hagin obert i no estiguin en curs de solucionar-se.

“De moment queden casos residuals de persones que encara no han cobrat la prestació o que la continuen cobrant tot i haver tornat a treballar de nou”, explica Bellera.

“La queixa que tenim al sindicat –explica Bellera– és la falta d’entesa entre el SEPE i el SOC [Servei d’Ocupació de Catalunya] per qüestions polítiques i de recances amb les competències que desenvolupa cada entitat.” I assegura que, “de cara al futur, caldria una cooperació molt menys política i molt més administrativa”.

Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT, reconeix que no s’han presentat tants expedients com els sindicats esperaven en aquesta nova onada. “Alguns empresaris, en lloc de demanar un expedient de regulació temporal, que els obliga a readmetre els treballadors més endavant, han optat per enviar-los de vacances durant aquestes dues setmanes, cosa que vulnera la legalitat”, avisa. I assegura que el sindicat està amatent perquè no es produeixin noves incidències. “Això no pot significar una altra vegada que la gent no cobrarà a final de mes, tenint en compte que molts treballadors del sector de l’hostaleria, per exemple, tenen salaris molt baixos i que, per tant, les prestacions també ho són”, avisa.

LES FRASES

Caldria una cooperació molt menys política i molt més administrativa entre el SEPE i el SOC
Ricard Bellera
secretari de Treball, Economia i Estudis de CCOO
Hem detectat que alguns empresaris han optat per enviar els treballadors de vacances en comptes de fer un nou ERTO
Núria Gilgado
secretària de Política Sindical de la UGT
Les plantilles del SEPE són molt reduïdes a Catalunya perquè la gent no vol venir [a treballar]
Teresa Cunillera
Delegada del govern espanyol a Catalunya

Poc personal, diu Cunillera, “perquè la gent no vol venir”

En una entrevista a Televisió de Catalunya, la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, va admetre aquesta setmana passada que l’administració estatal no estava “preparada” per gestionar l’allau d’expedients de regulació temporals d’ocupació (ERTO) i va recordar que les plantilles del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) són “molt reduïdes” a Catalunya perquè “la gent no vol venir”, segons recull l’agència ACN. “Ens ho hauríem de fer mirar. Com a catalans, hem deixat de ser un destí atractiu”, va dir la delegada espanyola.

Amb relació a aquesta crítica, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, va voler recordar a Cunillera que hi ha un problema d’infradotació de plantilla en el servei d’ocupació estatal a Catalunya i va instar el govern espanyol a trobar-hi solucions.

“Com pot ser que hagin deixat en aquesta situació d’indefensió els mateixos treballadors del SEPE? Perquè han estat al centre d’un debat que no era responsabilitat seva”, es va preguntar el conseller en roda de premsa.

El Homrani va assegurar que “està segur” que “amb bones condicions laborals” molts ciutadans es presentarien a les places. “La qüestió no és si volen o no volen venir a treballar a Catalunya, [...] sinó acceptar que hi ha un problema d’infradotació de plantilla, i cal trobar-hi solucions. Això és el que espera qualsevol treballador que encara no ha cobrat la prestació i el que esperen els treballadors del SEPE”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona