Economia

El benefici de CaixaBank cau un 42,6% fins als 726 milions els primers nou mesos de l’any

El resultat es deu a la previsió extraordinària de 1.161 milions per la pandèmia de covid-19

CaixaBank ha guanyat 726 milions d’euros en els primers nou mesos de l’any, un 42,6% menys en comparació amb el mateix període de l’any passat, quan el benefici va ser de 1.266 milions. Un resultat que es deu a la provisió extraordinària de 1.161 milions que l’entitat ha fet per fer front als efectes de la covid-19, i al registre de 109 milions associats a les prejubilacions del primer trimestre. L’entitat presidida per Jordi Gual i dirigida per Gonzalo Gortázar ha aprovat 383.768 peticions de moratòries dels seus clients a Espanya, afectant una cartera d’11.000 milions, i des de l’inici de la pandèmia ha concedit 51.530 milions en préstecs no garantits per l’Estat i 11.944 en crèdits ICO.

El volum de negoci (crèdits i recursos) dels primers nou mesos de l’any puja fins als 646.299 milions d’euros, una xifra rècord des de la creació de CaixaBank. L’entitat ha augmentat un 5,2% els recursos de clients, assolint 404.422 milions d’euros, i un 6,4% el crèdit, que ha estat de 241.877 milions d’euros. L’increment en aquest darrere punt es deu, principalment, a l’augment del 17,6% al crèdit de les empreses.

Malgrat la pandèmia, la ràtio de morositat és del 3,5%, deu punts menys que l’any passat, i la de cobertura ha augmentat en els mateixos punts percentuals fins al 65%. Això sí, els saldos dubtosos del grup CaixaBank han crescut en 284 milions d’euros en el que portem d’any, malgrat que en l’últim trimestre s’han reduït en 141 milions.

CaixaBank compta amb una cartera d’adjudicats nets disponibles per vendre a tot l’Estat espanyol per un valor de 973 milions d’euros, amb una ràtio de cobertura del 40%. En el que portem d’any, ha venut immobles per 254 milions.

De fet, CaixaBank manté una ràtio de capital per sobre de l’exigida per les regulacions bancàries. Així, la CET1 puja fins al 12,7% proforma per la venda parcial de Comercia. La ràtio és un percentatge sobre els actius ponderats de risc i, com més elevat sigui, més garanties de solvència es considera que té l’entitat.

Pel que fa al requeriment MREL, que és el mínim de fons propis i passius admissibles i un altre coixí anti-crisi, CaixaBank el té al 24,4%, per sobre del nivell marcat per a l’entitat, que és del 22,7%. La ràtio Tier 1 assoleix el 14,2% a 30 de setembre proforma considerant la venda parcial de Comercia.

L’entitat tanca els nous primers mesos de l’any amb una liquiditat d’110.729 milions d’euros, amb un creixement de 21.302 milions en el que portem de 2020 per la generació i aportació de col·laterals a la pòlissa del Banc Central Europeu.

Els ingressos pel negoci central de l’entitat es mantenen estables, malgrat la pandèmia i les dificultats econòmiques associades. En concret, CaixaBank registra uns ingressos ’core’ de 6.158 milions d’euros en el que portem d’any, un 0,7% menys en comparació amb el 2019.

On es nota més l’impacte de la pandèmia és en el marge d’interessos, que és de 3.647 milions d’euros, un 2% menys perquè els tipus que s’apliquen són més baixos, especialment per l’augment dels crèdit ICO. També afecten aquest marge d’interessos la reducció dels ingressos del crèdit al consum i el descens de la corba de tipus, tot i que CaixaBank informa que ho ha compensat “parcialment” per l’increment de volum.

Així mateix, els ingressos per comissions han estat de 1.905 milions d’euros, un 2,7% en comparació amb el mateix període de l’any passat, sobretot per la rebaixa de l’activitat econòmica. Malgrat la caiguda interanual, en comparació amb el segon trimestre d’aquest 2020, els ingressos per comissions de CaixaBank han crescut un 4,9% durant el tercer trimestre.

Els ingressos de l’activitat d’assegurances de vida risc han estat de 441 milions d’euros, un creixement del 8,5% respecte al mateix període de l’any passat, i d’un 6% en comparació amb el trimestre passat.

El marge brut cau un 5,3% fins als 6.260 milions d’euros marcat per la reducció de resultat de les operacions financeres (-36,3%, 182 milions) i el resultat de les participades (-36,4%). En concret, s’han ingressat 50 milions per dividends de Telefónica i 50 de BFAm, en comparació amb els 104 i 46 milions, respectivament, del 2019.

Els actius sota gestió són 100.828 milions d’euros, menys que l’any passat per l’evolució negativa dels mercats. El patrimoni gestionat en fons d’inversió, carteres i sicav és de 67.166 milions d’euros, un 2,1% més en l’any i un 2,4% en comparació trimestral, mentre que els plans de pensions assoleixen els 33.663 milions, un 0,2% menys respecte al mateix període del 2019 i un 2,1% més que en el segon trimestre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona