Economia

Cent anys de la Confraria de Pescadors de Roses

L’any 2021 es commemorarà el centenari de la creació del Pòsit de Pescadors rosinc

La confraria vol que sigui l’oportunitat de reivindicar un llegat patrimonial i de visualitzar què es fa avui al sector pesquer

“És responsabilitat nostra de recordar el llegat de la pesca al poble i de continuar mantenint la casa”, diu Antoni Abad, patró major de la Confraria de Pescadors de Roses. Aquest serà el significat d’un any d’actes que estan ultimant els pescadors de Roses per celebrar, el 2021, el centenari de la confraria rosinca. El 2 de març del 1921 s’aprovava el reglament del Pòsit de Pescadors de Roses. El concepte de pòsit en aquest cas remet a la creació i gestió d’una caixa comuna, per facilitar els serveis bàsics als pescadors.

De pòsit a confraria

“Posteriorment el franquisme va canviar la denominació de pòsit per la de confraria, més adient per al règim, que s’ha conservat fins a l’actualitat”, explica el periodista Salvador Garcia-Arbós, comissari del centenari. El pòsit, als seus orígens, és una associació de tipus cooperatiu, en la línia de les societats cooperatives agràries o industrials que es creen en aquell moment. El reglament del 1921 estipula que entre els objectius del nou ens hi ha la necessitat d’establir assegurances socials, “augmentar la cultura general i professional dels pescadors”, i “organitzar convenientment la venda dels productes de pesca dels associats”. Aquests principis fundacionals són els que regeixen encara avui la feina de la confraria. I si ara fa cent anys la creació de la confraria responia a les necessitats socials de l’època, Abad remarca que, al contrari del que es podria pensar, aquest aspecte social no s’ha deixat de banda: el Casal del Pescador a Roses és un lloc de trobada dels pescadors jubilats, s’hi organitzen activitats i es facilita un petit servei sanitari, la possibilitat d’un servei de perruqueria, d’un fisioterapeuta, serveis que a través de la mútua dels associats es posen a disposició dels pescadors i les seves famílies per un preu mòdic.

Història i actualitat

“Seguim preocupant-nos de l’aspecte social, però adaptant-nos”, diu el patró major, i ho enllaça amb la implicació avui de la confraria en la Càtedra Oceans i Salut. A través d’aquesta aportació econòmica dels pescadors en el terreny acadèmic i de la investigació, Abad hi veu el lligam de responsabilitat social i sanitària de la confraria dels orígens, adaptat als temps i als recursos actuals. El patró major té clar que celebrar l’efemèride ha de ser l’oportunitat de recordar la història i el patrimoni pesquer rosincs, però també de visualitzar el que es fa avui des de la confraria “per fer que la professió s’adapti i tiri endavant”.

ANTONI ABAD

“Fer arribar al consumidor el peix de casa és el nostre principal repte”

Què representa avui la pesca a Roses?
Tenim dinou embarcacions d’arrossegament, dues d’encerclament, unes quinze d’arts menors i dues palangreres. Una quarantena en total. La meitat de les que hi havia als anys vuitanta.
Com qualificaria la situació actual del sector?
Aquest centenari també ens pot servir per reconèixer que en el passat potser hem passat massa anys mirant-nos el melic. Només ens preocupàvem de pescar. Quan amb el mercat europeu  va arribar peix d’arreu, i normatives que no ens van a favor, ens va agafar a contrapeu. No ens havíem preocupat mai de vendre el nostre producte, promocionar i fer arribar al consumidor el peix de casa, de qualitat, de proximitat, i d’explicar que ho fem de manera responsable. Avui ho tenim molt interioritzat. 
Com es fa?
Fent plans de gestió. Ara farem una veda. De fet, ja fa anys que en fem, nou anys que tenim un pla de gestió del lluç. Amb la recollida dels plàstics, ara Europa donarà ajudes per fer-ho, però fa anys que ho fem. Som responsables i ho hem d’explicar. Per arribar al consumidor, l’aula de gastronomia que es farà a Roses ha de donar a conèixer els peixos de temporada i com cuinar-los; la barca Gloriamar, que, en lloc de desballestar-la, s’adequarà per explicar la feina dels pescadors i fer-hi visites, és per donar-nos a conèixer. Tot això són iniciatives nostres i ho fem en col·laboració amb l’Ajuntament, coincidim promocionant el nostre patrimoni.
Turisme i pesca no són incompatibles?
És clar que no. És evident que a l’estiu venem més bé, amb més restaurants oberts i el turisme que ve a Roses. I quan tanquen els restaurants com ara, tots anem malament, i hem de vendre el peix barat perquè no hi ha demanda.
A Roses tenen fama de ser innovadors. Per què?
Vam ser els primers d’Espanya a introduir la subhasta informatitzada, el 1985. Ho vam fer per influència dels francesos, que ja ho feien. Hi va haver uns anys en què teníem una de les subhastes més potents, amb més varietat; últimament hem perdut producte, en part per normatives europees que no ens afavoreixen.
Continuen sent innovadors?
Ara tenim la venda en línia, també hem sigut dels primers. Permet a un peixater de Barcelona comprar aquí sense desplaçar-se; ell és més competitiu i nosaltres atraiem més clients i ens genera més demanda. El proper projecte que tenim és connectar-nos alhora més confraries: Llançà, el Port de la Selva, l’Escala, Roses...
Aviat tocarà renovar el càrrec de patró major a Roses, i les presidències de les federacions gironina i catalana, tres càrrecs que avui vostè assumeix. Serà candidat per repetir a tots tres?
Són feines d’equips, no d’una sola persona. És clar que a Roses, amb l’any del centenari, sí que ens faria il·lusió seguir. Pel que fa als altres càrrecs, ja es veurà i es decidirà al seu moment.
Programació

Exposicions, xerrades, llibres i un col·loqui d’àmbit internacional al llarg de l’any 2021

Aquest divendres passat al Teatre Municipal de Roses s’hi havia de fer la presentació oficial del centenari, que s’ha hagut de suspendre per les restriccions imposades per la pandèmia. Però es mantenen el conjunt d’actes programats que s’aniran desgranant al llarg de l’any 2021: cicles d’exposicions, conferències, xerrades, actes de caràcter històric, cultural,  gastronòmic,  o fins i tot acadèmic, amb la intervenció de la UdG. Dues novetats editorials es publicaran sota el paraigua del centenari: la primera que arribarà al públic serà el llibre d’Antoni Falcó Barques de Roses, que recull, amb fotografies i fitxes, la història de la flota pesquera rosinca. La segona publicació serà a càrrec de Salvador Garcia-Arbós i se centrarà en el significat de la creació del Pòsit de Pescadors de Roses ara fa cent anys. Un dels actes destacats, la tardor del 2021, serà l’organització d’un congrés mundial dedicat a la pesca sostenible, amb la participació de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA