Economia

El govern retalla l’IRPF a les rendes baixes en ERTO o atur

Aprova un paquet de mesures socials de més de 102 milions que inclouen ajuts directes als autònoms

Avança distribuirà 9 milions en crèdits participatius a empreses amb problemes

La Generalitat va aprovar ahir un seguit de mesures per mirar de pal·liar els estralls que la crisi sanitària està deixant a nivell social i econòmic. Entre aquestes, una deducció del tram autonòmic de l’IRPF per als ciutadans amb ingressos bruts anuals d’entre 14.000 i 22.000 euros que estiguin en situació d’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) o d’atur i que depenguin de més d’un pagador.

Així mateix, ahir també es va decidir destinar 102,6 milions a un paquet de mesures socials, que inclouen els 20 milions d’ajuts directes al col·lectiu d’autònoms que ahir avançava aquest diari i que consistirà en un pagament únic de 2.000 euros amb el requisit de tenir una base imposable igual o inferior a 35.000 euros i un rendiment net d’activitat dels tres primers trimestres d’aquest any inferior als 13.125 euros.

Tot plegat ho va anunciar la portaveu del govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu. La deducció de l’IRPF, va dir Budó, vol compensar la “penalització” fiscal dels treballadors els ingressos dels quals hagin depès, d’una banda, de l’empresa on treballen i, de l’altra, dels subsidis estatals. Segons la consellera, aquest decret llei de mesures urgents en matèria fiscal vol “protegir” els treballadors amb una situació més precària, molt especialment els del sector turístic. I és que la normativa de l’IRPF diu que, si bé els contribuents que cobrin menys de 22.000 euros bruts anuals no estan obligats a fer la declaració de renda, aquesta sí que és preceptiva per als qui rebin més de 14.000 euros si aquests provenen de més d’un pagador. Aquesta deducció, segons la portaveu del govern, podria beneficiar fins a 250.000 persones a Catalunya, per bé que suposarà una pèrdua d’ingressos per a la Generalitat de 16,3 milions en el pressupost del 2022.

Línia de liquiditat

Entre les mesures també hi ha l’ajornament per segon cop de l’augment de les tarifes de l’impost de les estades als establiments turístics i del recàrrec previst a Barcelona fins al juny del 2021, fet que comportarà una pèrdua addicional de recaptació de 2,9 milions.

La Generalitat destinarà també 9 milions a una nova línia de préstecs participatius per a la reactivació industrial. La partida es distribuirà a través de l’empresa pública Avançsa, adscrita al Departament d’Empresa i Coneixement, i s’adreça a les empreses amb problemes de liquiditat i que necessitin desenvolupar un pla de viabilitat. El préstec màxim serà de 3 milions, per bé que s’espera que la mitjana de sol·licituds oscil·li entre el mig milió i els dos milions. El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va declarar a l’ACN que el seu departament “posarà els recursos disponibles per resistir l’hivern i arribar amb al màxim d’empreses vives a la primavera”, que és quan, va assegurar, s’espera una represa de l’activitat.

Altres ajuts aprovats ahir consistiran en 11,6 milions en programes de millora de l’ocupació i el desenvolupament local, 35 milions destinats a apujar les tarifes que s’abonen al sector de l’atenció a gent gran, discapacitats i infància, i 40,5 milions extres a la dotació de la renda garantida de ciutadania per respondre a l’increment de sol·licituds.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona