Economia

El Banc d’Espanya veu “optimistes” els pressupostos i no comparteix l’augment del 0,9% de les pensions i sous públics

Hernández de Cos diu que el PIB s’alentirà a finals del 2020 i principis del 2021

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest dimecres la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats que l’escenari econòmic que contemplen els pressupostos generals de l’Estat és “optimista” quan “un ampli ventall d’indicadors” apunta que al tercer trimestre i al quart trimestre del 2020 “la intensitat de la recuperació ha anat perdent impuls” fruit del ràpid augment del nombre de contagis i de les mesures adoptades per combatre l’expansió del virus.

Cos ha obert aquest dimecres les compareixences de les autoritats competents a la Comissió de Pressupostos del Congrés dels Diputats alertant que els càlculs de l’executiu espanyol es basen en una evolució del PIB i l’arribada d’ajudes europees que podrien no ajustar-se a la realitat. En aquest sentit ha recordat que l’Estat mai ha estat capaç d’absorbir més del 80% dels recursos comunitaris.

Augment dels salaris públics

Hernández de Cos també ha dubtat de l’oportunitat de l’augment del 0,9% de les pensions i els sous dels funcionaris que recullen els pressupostos. Al seu entendre un augment de la despesa en aquests capítols contrastarà amb una “important destrucció d’ocupació al conjunt de l’economia” i una caiguda dels ingressos de les administracions. En aquest sentit ha apuntat que en comptes d’augmentar els sous de tots els funcionaris seria més adient fer-ho a sectors com el dels sanitaris.

Apunta a l’escenari més pessimista

Pel que fa a l’evolució del PIB, el governador del Banc d’Espanya ha apuntat que malgrat un augment a la segona meitat del 2020, el nivell que s’assolirà al 2021 estarà “clarament per sota el del 2019”.

Segons ha apuntat, el Banc d’Espanya contempla dos escenaris. El primer és una caiguda del 10,5% del PIB al 2020 i un augment del 7,3% al 2021 per assolir la recuperació dels nivells anteriors a la crisi al 2022. El segon escenari és una caiguda del PIB del 12,6% al 2020, un creixement de menys del 4% al 2021 i un 2022 encara per sota els nivells anteriors a la crisi.

En aquest sentit, segons el governador, és “plausible” avançar que l’activitat econòmica a finals del 2020 i principis del 2021 “mostrarà un menor dinamisme que l’avançat a l’escenari més dinamista i es podria assemblar més a l’escenari més pessimista”.

Es mostra crític amb l’augment d’impostos

Hernández de Cos també s’ha mostrat crític amb l’augment d’impostos que incorporen els pressupostos. A seu entendre “la recuperació econòmica en curs encara presenta símptomes de fragilitat” i “riscs a la baixa” que “n aconsellen un augment generalitzat de la pressió fiscal en aquests moments”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona