Economia

El PIB registra una davallada interanual del 9,1% en el tercer trimestre

L’economia catalana va experimentar un creixement del 15,7% entre juliol i setembre respecte al segon trimestre, un punt per sota la mitjana al conjunt de l’Estat (16,7%).

Ara bé, no obstant això, el PIB català registra un descens interanual del 9,1% en el tercer trimestre, segons l’estimació avançada de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), publicada aquest dijous.

Durant el tercer trimestre, tots els sectors econòmics van presentar taxes de variació interanuals negatives, tot i que la intensitat de les caigudes va ser inferior respecte als valors registrats entre abril i juny. Segons l’Idescat, aquesta situació ha estat possible arran de “la normalització de l’activitat econòmica [...] i la finalització de l’estat d’alarma”.

En el mateix període, l’economia espanyola va registrar una caiguda interanual del 8,7%, mentre que el PIB al conjunt de la Unió Europea va patir un descens del 3,9%.

Per sectors, la indústria catalana va mostrar una taxa interanual del -8,2% durant el tercer trimestre. Malgrat tot, la davallada és menor a la del segon trimestre, quan el PIB de l’activitat industrial va caure un 19,4%.

De fet, segons la Generalitat, algunes de les activitats dins el sector com l’alimentació, la química o la farmacèutica, “pràcticament han recuperat la producció que tenien l’any anterior”.

L’automoció, per la seva part, “té previst recuperar parcialment la producció perduda els darrers mesos”, mentre que altres activitats com la producció d’energia elèctrica o les arts gràfiques “presenten una tendència de recuperació més lenta”.

Pel que fa a la construcció, aquesta va registrar una caiguda del 7,6% interanual entre juliol i setembre, millorant les xifres del trimestre anterior (-28%).

En el sector serveis, el PIB es va reduir un 9,3% respecte a l’any anterior, tot i que la caiguda és menys accentuada que la del segon trimestre (-20,5%).

La Generalitat destaca que la reobertura de fronteres va permetre reactivar “parcialment” el turisme i “recuperar lleugerament” algunes activitats com el tràfic aeri o les agències de viatges.

En relació amb la restauració i l’hostaleria, la Generalitat apunta que es va detectar “una major activitat” gràcies al turisme domèstic.

Sectors com el transport i el comerç també van registrar una millora respecte al trimestre anterior, tot i que encara no han assolit l’activitat del 2019.

Per altra banda, les empreses enfocades en sectors com els serveis de telecomunicacions, correus i activitats relacionades amb la informàtica “van recuperar molt de pressa la seva activitat, fins i tot superant la que tenien un any abans”.

Finalment, l’agricultura manté la tendència negativa de trimestres anteriors després de registrar una caiguda del 2% interanual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona