Economia

Un 2% d’hotels oberts

Les restriccions perimetrals han fet que molts hotels de la demarcació que encara aguantaven oberts hagin decidit tancar perquè no tenen clients

En aquests moments només queden funcionant els establiments petits i familiars

En el turisme rural les reserves han caigut un 90%

Només un 2% dels hotels de la demarcació de Girona estan oberts, segons assegura la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona. I la major part dels que aguanten són hotels petits gestionats per una família i que aquests dies han vist com amb els tancaments perimetrals han perdut pràcticament tots els clients. Normalment en aquesta època de l’any hi ha entre un 25% i un 30% d’hotels oberts dels 900 que hi ha a les comarques gironines, que treballen majoritàriament amb clients sènior i de l’Imserso –hotels de Lloret, Roses, Figueres i Blanes–, però amb clients internacionals i catalans que aprofiten els ponts per anar a les zones de muntanya o a les ciutats. Aquest any, entre finals d’agost i la primera setmana de setembre, el gruix més gran d’establiments ja van tancar, uns perquè ja van donar la temporada per acabada, d’altres per falta de clients, i els que van quedar oberts han tancat ara, quan ha començat el tancament de la restauració i el tancament perimetral, perquè la manca de moviment entre municipis ha provocat una baixada en picat dels clients.

Un d’aquests casos és el de l’Hotel Museu Llegendes de Girona, que l’1 de novembre va decidir tancar, inicialment per quinze dies, però ara ja preveuen tenir tancat fins al 30 de març, perquè no hi ha clients i perquè alguns dels pocs hotels que encara aguantaven venien habitacions a preus molt i molt baixos, i “això fa inviable la nostra continuïtat en aquests moments”, afirmen. “Ja tornarem a arrencar quan toqui i es tornin a donar les circumstàncies favorables adients”, manté el director de l’hotel, Aleix Gonzàlez Adam.

Però no només els hotelers ho estan passant malament. En el sector del turisme rural, en què al llarg d’aquest estiu havien tingut bones ocupacions, també. Amb motiu del tancament perimetral, a les cases de turisme rural associades a l’associació Turisme Rural Girona - Costa Brava - Pirineu les reserves de les properes setmanes han caigut un 90% i hi ha hagut un 95% de cancel·lacions fins al 30 d’octubre. Segons l’associació, el sector del turisme rural treballa principalment els caps de setmana, que és quan la gran majoria de la població disposa de temps de lleure. El fet que el confinament comenci els divendres a les sis del matí “fa que sigui incompatible poder anar a passar el cap de setmana en un dels nostres establiments de turisme rural”. “Aquesta situació posa els nostres associats en una situació molt complicada que s’agreuja pel fet que les cases rurals no disposen d’ajudes directes per compensar aquesta disminució de les reserves durant els caps de setmana”, expliquen.

La major part dels propietaris de les cases rurals són autònoms; alguns s’han de fer càrrec de les despeses de lloguer de les cases, així com dels costos derivats del condicionament de la casa per a l’hivern, com, per exemple, del combustible, que ja havien comprat. Des de l’associació es recorda que les cases rurals també ajuden els productors locals i les destinacions de proximitat. “És una economia circular que no només afecta els nostres propietaris, sinó també totes les empreses que formen part del circuit per oferir els seus serveis als hostes”, comenten. Expliquen que les cases rurals estan situades en entorns amb poca densitat de població, on no hi ha aglomeracions, i que disposen d’espais molt grans en uns allotjaments per a poca gent, ja que la majoria dels associats són propietaris de cases amb capacitat màxima per a quinze persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona