Economia

Ultimàtum de Pimec perquè es permeti l’activitat

Alerta que pot acabar denunciant el govern davant dels tribunals

Demana un rescat ràpid i efectiu dels sectors

La patronal Pimec va instar ahir el govern a revisar les mesures que restringeixen l’activitat econòmica, especialment en sectors com ara el comerç, l’hostaleria i la restauració, l’oci o l’esport. El missatge del president de la patronal, Josep González, va ser clar: si no es renegocien aquestes limitacions dialogant, i tot i que no en tenen la intenció “ara mateix”, Pimec disposa d’assessorament jurídic que avalaria l’inici d’un procés judicial contra l’administració.

L’anunci es va fer durant un acte, amb el lema RescatxPimes RescatxAutònoms, que va tenir la presència de desenes de representants dels àmbits més perjudicats per les restriccions que el govern ha establert per contenir la pandèmia. També es va reclamar, tant a la Generalitat com al govern espanyol, que es posin en marxa mesures de compensació en forma d’ajudes directes i de bonificacions i exempcions fiscals per evitar fallides.

González va insistir que Pimec no vol engegar accions legals, “però sí dotar-se d’eines” per defensar que “la salut pública ha de ser compatible amb l’activitat empresarial”.

La presentació de l’informe jurídic relatiu a la responsabilitat patrimonial derivada de les mesures va anar a càrrec del catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Girona Joan Manuel Trayter, que va recordar que les administracions estan sotmeses al control de jutges i tribunals i que estan obligades a rescabalar i indemnitzar pels danys, demostrables i avaluables, causats a particulars arran de la seva actuació. “Aquesta circumstància –va puntualitzar el catedràtic– es trenca quan hi ha una causa de força major i la de la pandèmia és la que argumentarà l’administració”. No obstant això, el jurista va indicar que la situació actual ja no és imprevisible i que el que està lesionant l’economia és “la gestió que se n’està fent”.

Al seu torn, tant el secretari general de Pimec, Antoni Cañete, com els portaveus sectorials van lamentar la ineficàcia d’alguns ajuts, com ara els crèdits ICO, “que han convertit els problemes de liquiditat en problemes de solvència”, en paraules d’Esteve Guerra, de Pimec Turisme. A més de l’ús massiu dels tests ràpids, també es va reclamar un pla de xoc en forma de rescat amb ajuts “ràpids, suficients i fàcilment tramitables”, fent al·lusió al caos que ha afectat els autònoms. Finalment, González, que va oferir assessorament als sectors o empreses que vulguin emprendre accions judicials per les restriccions, va llegir un manifest al qual ja s’han adherit 220 associacions, que reclama, a més del pla de xoc d’ajudes, que a les reunions del Procicat hi assisteixin, a més dels responsables de Salut i Interior, els d’Empresa i Coneixement i Treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

La 7a Fira de l’Ocupació del Bages torna amb 24 empreses i més de 200 ofertes de feina

MANRESA
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS