Economia

Les estacions d’esquí temen perdre el pont del desembre

Amb la clientela de proximitat no n’hi ha prou per nodrir el negoci, perquè fins al dia 21 no s’aixecarà el confinament comarcal

L’hostaleria es declara “tocada de mort” si no hi ha activitat

Els responsables de les pistes d’esquí han rebut amb desencís el pla de desescalada presentat aquesta setmana pel govern català, que, entre altres restriccions, mantindrà els confinaments territorials almenys fins al dia 21 de desembre. Portaveus turístics i gestors de les pistes es lamenten perquè amb aquest calendari se’n va en orris l’anomenat pont de la Puríssima, que enguany s’escau entre el divendres 4 i el dimarts 8 i que acostuma a ser el tret de sortida de la temporada alta i una bona font d’ingressos per al negoci.

I és que el segon tram de la desescalada, que començarà just el dia 7 de desembre, tot i que tolerarà una mica més de mobilitat perquè el confinament de cap de setmana passarà de municipal a comarcal, no serà suficient perquè les estacions es nodreixen d’esquiadors provinents de molt més enllà dels respectius límits comarcals, sobretot de Barcelona i de l’àrea metropolitana.

En algun cas, a més, una bona part de la clientela és de fora del Principat. Per tot plegat, la plena activitat no arribarà fins a l’inici del tercer tram, l’esmentat dia 21, quan, si les xifres de la pandèmia ho faciliten, es permetrà la lliure circulació. Des de Baqueira, el seu director comercial, Xavier Ubeira, indica que encara no han decidit si obriran mentre la mobilitat estigui restringida, i hi afegeixen la incertesa meteorològica sobre si nevarà o no: “No ho hem decidit –afirma Ubeira– perquè cada dia canvien les normes.” Això fa que els plans els quedin inservibles. Ara, a més, estan pendents dels tancaments de Madrid, d’on prové el gros de la seva parròquia.

A Catalunya, la major part de les estacions estan gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), a través de la seva divisió de turisme, que abraça les estacions de La Molina, Vall de Núria, Vallter 2000, Port Ainé, Espot i Boí Taüll. El president de FGC, Ricard Font, va confirmar a aquest diari que obriran quan el tancament perimetral permeti la mobilitat dins la mateixa comarca, perquè, va remarcar, “amb confinament municipal no té sentit obrir portes”. Ara bé, quan el perímetre s’ampliï a la comarca, detalla Font, “l’estació de Boí Taüll rebrà esquiadors de la Ribagorça, Espot i Portainé del Pallars, la Molina de Cerdanya i Núria i Vallter del Ripollès”.

Com que l’evolució de la pandèmia és incerta, el màxim responsable de FGC no vol especular ni amb una estimació de les pèrdues econòmiques que està generant la crisi sanitària ni tampoc amb la data concreta en la qual es reprendrà el negoci de ple. Recorda, però, que ja disposaven d’un pla amb el qual van començar a adaptar les estacions pensant en Tots Sants, i que han aplicat totes les mesures antiCovid. A més, hi afegeix: “FGC és una empresa pública de la Generalitat i no seria coherent discutir el que marca el govern.”

Hostalers amoïnats

La qüestió és que hi ha activitats que depenen directament del que passi a les pistes. Josep Castellarnau, president del Gremi d’Hostaleria de Lleida, deplora el tracte que està rebent el sector. “Ens han assenyalat com els dolents de la pel·lícula i, a més, som els més maltractats en les ajudes”, assegura. Per Castellarnau, el sector queda “tocat de mort”, perquè “les estacions d’esquí no estan pensades perquè hi esquiïn els habitants del Pallars, són per atreure turisme i perquè aquest generi riquesa al territori, hi hagi feina i la gent es pugui quedar a viure al Pirineu i evitem la despoblació”. La gent, insisteix, fora de períodes de vacances concrets, hi va el cap de setmana, i amb el confinament municipal o comarcal, “això no és possible”.

Amb aquest panorama, els hostalers entenen que les estacions no obriran pel pont de la Puríssima i això genera un efecte dominó “sobre hotels, restaurants, botigues...” i també altres activitats, com les escoles d’esquí.

Les estacions estan pensades per atreure turisme i que aquest generi riquesa
Josep Castellarnau
president del Gremi d’hostaleria de lleida
La neu és motor econòmic del Pirineu i s’ha fet un esforç per complir els protocols
Rosa Font
vicepresidenta del patronat de turisme de la diputació de Lleida
No sabem quan obrirem, perquè la major part de la nostra clientela és de fora de Catalunya
Xavier Ubeira
director comercial de Baqueira

Es demanarà un replantejament oficial per al dia 7

Rosa Pujol, vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, expressa la frustració per les limitacions de mobilitat perquè, remarca, a les comarques de la seva jurisdicció “tots viuen de la campanya de la neu”, que és el “motor econòmic“ del Pirineu. Per Pujol, el desconfinament “és massa lent” i caldria revisar-lo perquè es relaxessin les restriccions “per zones o per àrees sanitàries” de manera que les que tinguessin una incidència més baixa de la pandèmia tinguessin més possibilitats de rebre esquiadors. La portaveu lleidatana de Turisme fa memòria i recorda que es tracta d’un sector “molt tocat” que ja va haver d’estroncar la temporada anterior un mes abans, quan es va decretar l’estat d’alarma el març passat, i creu que fóra bo que durant el pont del desembre es poguessin rebre visitants d’altres comarques. No obstant això, es mostra convençuda i esperançada que se salvarà la campanya de Nadal, i agrega que estacions, empresaris i hotelers han fet esforços per complir tots els protocols. “Tothom està preparat”, assegura, i per aquest motiu té previst posar-se en contacte amb la Diputació de Girona i amb els responsables de turisme de la Vall d’Aran per mirar de fer una proposta conjunta en una reunió amb els responsables de la Generalitat, perquè “es replantegi la desescalada” i es pugui aprofitar el pont. Una possibilitat, segons Rosa Pujol, seria establir zones àmplies de baix risc a les quals es pugui anar a esquiar amb algun tipus de certificat que funcionés com a salconduit per accedir-hi. “No cal arribar a l’obertura del 21, però sí a un terme mitjà”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)