Economia

El Sabadell prioritza el mercat intern i es vol vendre TSB

Després de donar per trencades les negociacions amb el BBVA, encarrega la venda de la filial britànica

També es planteja despendre’s del negoci a Mèxic

El Banc Sabadell posarà el focus en el mercat intern i estudia desinversions a l’exterior després del fracàs de les converses per ser absorbit pel BBVA, en una operació que ja es donava per feta, si més no des dels mercats. La valoració que l’entitat espanyola feia per les accions del banc català, és a dir, l’equació de bescanvi de l’operació, insuficient per al Sabadell, podria haver estat un dels motius del trencament, afegit a les discrepàncies per les quotes de poder dels directius. El Banc Sabadell i el BBVA van comunicar a la Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), a quarts de set del matí, que havien acabat sense acord les converses que mantenien per explorar una possible fusió. El Sabadell anunciava, més tard, un nou pla de negoci que ha de donar prioritat al mercat intern.

Un dels primers passos en el procés de desinversió i centrament en el mercat local, seria, doncs, la possible venda de la seva filial al Regne Unit, TSB, segons publicava ahir l’agència Reuters i recollia l’ACN. Segons aquesta informació, el Sabadell hauria encarregat a la consultora Goldman Sachs la venda de TSB, un procés que ja està en marxa, tot i que encara no s’han concretat detalls sobre l’import de l’operació i el calendari de desinversió previst. Fonts del banc es remetien ahir a la nota de premsa oficial en què ja s’indica que analitzarà “alternatives estratègiques de creació de valor respecte als actius internacionals del grup”. Actualment, TSB ja està immers en un procés de reestructuració que preveu el tancament d’unes 80 oficines i un estalvi d’uns 116 milions d’euros.

A més, també es podria desprendre del negoci a Mèxic, on el banc està centrat principalment en empreses, encara que també opera amb particulars a través d’un model de banca mòbil. Segons les dades del tercer trimestre de l’any, el Sabadell va registrar a Mèxic un benefici net de 14 milions, i sumava una inversió creditícia viva de 3.543 milions fins al setembre, així com recursos de clients en balanç per valor de 1.629 milions d’euros.

El Sabadell té presència a Mèxic des de l’any 1991, quan va obrir una sucursal representativa a Ciutat de Mèxic, i des de l’agost del 2015 té llicència per operar com a institució de banca múltiple.

L’entitat va comunicar ahir a través d’una breu nota oficial que “desenvoluparà un nou pla de negoci que prioritzarà el mercat intern com a fórmula per incrementar l’eficiència en l’ús del capital i els recursos del grup, i augmentar així la rendibilitat i la creació de valor per als accionistes, després que el consell d’administració decidís, per unanimitat, donar per finalitzades les converses amb el BBVA en vista de la no consecució d’un acord entre les parts sobre l’eventual equació de bescanvi de les accions de les dues entitats”.

Amb tot, algunes fonts assenyalen que les discrepàncies per les quotes de poder dels alts càrrecs han tingut molt a veure en la decisió. En els acords preliminars aconseguits a principis de setmana, la presidència executiva del futur grup quedava en mans de Carlos Torres Vila, que ja ocupa aquest càrrec al BBVA, i la vicepresidència no executiva era per a Josep Oliu, president del Sabadell. Amb tot, Oliu hauria plantejat una copresidència del grup amb Torres Vila, que no estaria disposat a cedir ni un mil·límetre. “El Sabadell volia obtenir més del que aporta”, afirmaven fonts consultades per l’agència Efe.

Les reaccions

El vicepresident de la Generalitat en funcions de president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, es va mostrar “convençut que la notícia d’avui [per ahir] no és l’últim episodi” de la concentració bancària. “Estructuralment, creiem que és important que Europa avanci cap a concentracions transfrontereres, és a dir, que vagin més enllà que en un mateix estat hi hagi dos o tres bancs, sinó que a Europa hi ha d’haver molts bancs presents en molts estats diferents, i que, per tant, siguin alhora forts i solvents, i hi hagi competència, perquè no quedi tot reduït a dos o tres bancs”, va dir.

Amb tot, Aragonès no va assenyalar la possibilitat que el Sabadell entri en un procés d’aquestes característiques ni va dir res sobre la incògnita de si podrà continuar en solitari, tot i assegurar que, durant aquest tipus de processos, el govern ha estat en contacte “permanent” amb les entitats financeres afectades, que els n’han informat “puntualment”.

A Aragonès, el “preocupen” tres aspectes amb relació a les fusions bancàries: l’efecte que puguin tenir sobre l’ocupació, l’efecte que puguin tenir sobre la competència i que Catalunya “preservi el màxim de serveis corporatius”.

En una entrevista a Televisió Espanyola, el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, es va mostrar “sorprès” pel trencament de les negociacions entre el Sabadell i el BBVA, tot i que no va tancar la porta a un acord entre les dues entitats. “Estàvem entrant a l’església i ens hem quedat sense casament, però hi ha festejos que després es reprenen”, va dir.

Els mercats van castigar el Sabadell, i les seves accions van acabar la jornada d’ahir baixant un 13,58% en la sessió, el màxim descens de l’Ibex-35, i van tancar amb 0,3476 euros, tot i que havien arribat a perdre un 18% en l’obertura de la sessió. Amb tot, des que es van conèixer els plans de fusió amb el BBVA, les accions del banc català haurien avançat un 16% durant el mes de novembre i s’han revalorat un 32,7%.

La fusió hauria generat un grup financer amb més de 950.000 milions d’euros en actius i una mida molt similar a la que tindrà la unió de CaixaBank i Bankia.

LA XIFRA

56
anys
és l’edat pactada perquè els treballadors del Banc Sabadell es puguin acollir a les prejubilacions voluntàries.

LES FRASES

Entràvem a l’església i ens hem quedat sense casament, però hi ha festejos que després es reprenen
Antonio Garamendi
President de la patronal ESPANYOLA CEOE
Estructuralment, és important que Europa avanci cap a concentracions transfrontereres
Pere Aragonès
Vicepresident de la generalitat En funcions de president

Acord per abordar 1.800 prejubilacions i sortides pactades

Els sindicats i la direcció del Sabadell van arribar ahir a un acord per reduir la plantilla en 1.800 treballadors durant el primer trimestre del 2021, a través de prejubilacions a partir dels 56 anys i sortides voluntàries i pactades. Està previst que el compromís definitiu se signi la setmana vinent, segons Efe.

L’acord preveu prejubilacions de treballadors a partir dels 56 anys d’edat, nou anys abans de l’edat que regula la norma general. Així, els empleats de 56 anys o més que s’acullin a la prejubilació cobraran el 75% del salari fins als 63 anys, i després s’acollirien a un conveni especial amb la Seguretat Social amb actualització de l’1% anual. D’aquesta manera, la quantia màxima per empleat seria de 300.000 euros per als nascuts el 1962, el 1963 i el 1964, i de 280.000 euros per a la resta. Quant a les jubilacions anticipades, els de 63 i 64 anys percebran com a complement un 20% del seu salari anual, i un 10% els de 65 anys o més.

Pel que fa a les baixes incentivades, s’ha acordat abonar 35 dies per any treballat amb un màxim de dues anualitats. Els criteris d’adhesió es regiran per l’edat, amb preferència d’aquelles persones amb més de 40 anys d’antiguitat a l’empresa, i es donarà prioritat a les prejubilacions i a les jubilacions anticipades sobre les baixes incentivades. El banc, a més, es compromet a valorar la mobilitat funcional allà on hi hagi un excés de demanda i elimina la quota provincial per a tots els centres corporatius i els comptabilitza com un únic centre.

Fonts sindicals consideraven ahir que les 1.800 baixes es cobriran en bona part amb prejubilacions, i més encara després del fracàs de les negociacions de la integració entre el BBVA i Sabadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA