Economia

L’accionariat de CaixaBank aprova la fusió amb Bankia

Gual s’acomiada de la presidència, que cedirà a Goirigolzarri, amb un discurs emotiu d’agraïment als col·laboradors

Elogia Bankia pels “valors compartits” fruit de l’origen a les caixes d’estalvis

Els acci­o­nis­tes de Cai­xa­Bank, reu­nits ahir en junta extra­or­dinària a València, van con­ce­dir el vis­ti­plau a la unió amb Bankia, una fusió per absorció de l’enti­tat res­ca­tada i encara con­tro­lada per l’Estat que es pre­veu que, quan cul­mini durant el pri­mer tri­mes­tre del 2021, doni pas al nou líder de la banca espa­nyola

Els dis­cur­sos van cal­car, tant en la pro­jecció de dades com en els elo­gis al futur soci, les parau­les que dimarts va pro­nun­ciar José Igna­cio Goi­ri­gol­zarri, pre­si­dent de Bankia, durant la seva pròpia junta. Així, Jordi Gual, pre­si­dent de Cai­xa­Bank, i el seu con­se­ller dele­gat, Gon­zalo Gortázar, van enco­miar Bankia com “el millor com­pany de viatge” i van expres­sar l’opti­misme en el futur del nou banc, que, en un gest salomònic, man­tindrà el nom i la imatge cor­po­ra­tiva de Cai­xa­Bank, per bé que Goi­ri­gol­zarri n’assu­mirà la pre­sidència. El resul­tat final, però, serà que Bankia s’extin­girà com a enti­tat i marca i trans­metrà en bloc tot el seu patri­moni, actius i pas­sius, drets i obli­ga­ci­ons a Cai­xa­Bank.

En l’acte, que, per les mesu­res de dis­tan­ci­a­ment social esta­bler­tes per la pandèmia, va ser seguit pels acci­o­nis­tes majo­ritària­ment per la via telemàtica, hi era pre­sent, d’una manera o altra, més del 70% del capi­tal social. En el seu torn de paraula, Gual, que, a més de la pre­sidència, també dei­xarà de ser mem­bre del con­sell d’admi­nis­tració, va fer un comiat emo­tiu remar­cant la satis­facció per­so­nal i pro­fes­si­o­nal obtin­guda en la seva etapa a Cai­xa­Bank i va lloar tant la figura del seu relleu en el càrrec com la del gran factòtum de l’enti­tat, Isi­dre Fainé. També va defi­nir Gortázar, que con­ti­nuarà com a home fort del banc, com a “exem­ple i refe­rent” de l’enti­tat. Va recor­dar l’experiència de Cai­xa­Bank en inte­gra­ci­ons bancàries, ja que amb Bankia se’n com­pleix la número 85, aquest cop, va subrat­llar, amb la intenció d’anti­ci­par-se “a les exigències de l’entorn per ofe­rir valor als acci­o­nis­tes, millor ser­vei als cli­ents i il·lusi­o­nar els emple­ats”.

Gual va argu­men­tar la fusió amb la neces­si­tat d’afron­tar els rep­tes que encara roma­nen després de la crisi finan­cera, com ara el con­text de tipus bai­xos i les exigències dels regu­la­dors, i també de l’acce­le­ració de la digi­ta­lit­zació que al seu torn com­porta l’apa­rició de nous com­pe­ti­dors: “Ens cal múscul finan­cer”, va indi­car, per ser pro­ta­go­nis­tes de “la nova rees­truc­tu­ració del sec­tor”. El pre­si­dent sor­tint es va feli­ci­tar pels “valors com­par­tits” amb Bankia i va obser­var que aquesta té “arrels en el món de les cai­xes d’estal­vis”. Amb la veu tren­cada per l’emoció, Gual va dir adeu a la seva etapa com a ban­quer amb una citació del fun­da­dor de La Caixa, Fran­cesc Mora­gas: “La feina al cap i la gent al cor.”

Inver­sors grans i petits

En la seva al·locució, Gortázar va rei­te­rar les xifres més relle­vants que osten­tarà l’enti­tat resul­tant, que tindrà una dimensió un 50% supe­rior a l’actual Cai­xa­Bank, amb un volum d’actius de més de 660.000 mili­ons d’euros i una quota de la quarta part del mer­cat espa­nyol, quan­ti­fi­cada en els 20 mili­ons de cli­ents als quals donarà ser­vei. Tot ple­gat, amb els quar­ters gene­rals, com ja és sabut, repar­tits entre la seu social de València i dues d’ope­ra­ti­ves a Bar­ce­lona i Madrid que coor­di­na­ran 6.700 ofi­ci­nes.

Quan els super­vi­sors donin el més que pro­ba­ble llum verd a l’ope­ració, els prin­ci­pals acci­o­nis­tes seran Cri­te­ria-Fun­dació La Caixa, amb un 30% del capi­tal, i el FROB, en nom de l’Estat, amb un 16%. Altres inver­sors ins­ti­tu­ci­o­nals en pos­sei­ran un 37% men­tre que el 17% res­tant serà en mans de més de 750.000 petits acci­o­nis­tes. Pel que fa al con­sell, deu dels quinze con­se­llers pro­vin­dran de Cai­xa­Bank i cinc, de Bankia.

LES XIFRES

2.200
milions d’euros
es calcula que costarà la reestructuració del grup un cop conclosa l’operació.
51.000
empleats
en total sumen les dues plantilles actuals de CaixaBank i Bankia arreu de l’Estat.
16
per cent
de la nova entitat encara quedarà en mans de l’Estat a través de l’organisme del FROB

2.200 milions, preparats per a la reestructuració

La gran incògnita del maridatge entre els dos titans bancaris espanyols és el peatge laboral de l’operació. I és que dels mil milions de sinergies que es calculen tres quartes parts provindran “d’estalvis de costos”, és a dir, de retallades d’oficines i plantilla. De moment, la nova entitat ja ha previst que la reestructuració costarà uns 2.200 milions, que segons Gortázar es farà “amb capital propi i en poc temps, menys de tres anys“. Els sindicats van reproduir ahir la inquietud que ja va sorgir durant la junta de Bankia per la certesa que la concentració bancària implica un delme a la plantilla. Rut Bolaños, membre de CCOO, va demanar “responsabilitat” als artífexs de la fusió, i també una paga lineal als treballadors “com a reconeixement per l’esforç, la dedicació i la professionalitat” dels empleats. Bolaños va afegir que “al darrere dels números hi ha persones, famílies i projectes de vida”. A aquesta preocupació, Catalina Llibre, d’UGT, hi va afegir la de l’exclusió financera que amb el tancament d’oficines es pot produir en zones rurals i petits municipis. Com a resposta, Gortázar va insistir que “s’està quantificant” l’excedent de plantilla i que s’estudien les fórmules de sortida. Un cop tancada la fusió, va prometre, es negociarà amb els representants sindicals “amb la màxima responsabilitat i el lògic respecte a les persones que marxin”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.