Economia

Catalunya tanca el 2020 amb 497.611 aturats, 109.487 més que fa un any

La dada suposa un augment interanual del 28,2% i del 2,6% en relació amb el mes de novembre

La crisi del coronavirus destrueix més de 75.000 llocs de treball

Catalunya ha tancat el 2020 amb 497.611 aturats, 109.487 més que al desembre del 2019 (+28,2%), segons les dades de l’atur registrat corresponent al mes de desembre publicades aquest dimarts pel ministeri de Treball i Inclusió Social. Aquesta xifra suposa un augment de 12.863 aturats més en relació al mes anterior (+2,6%).

Pel que fa a les dades d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya, el 2020 va finalitzar amb 75.715 inscrits menys, és a dir, un 2,2% menys que al desembre de l’any passat. Per contra, si la xifra es compara amb la del novembre de 2020 es  registra un petit increment del 0,14%, fins als 4.666 treballadors.

L’atur creix més a Catalunya que a l’Estat per “l’atomització” i el pes dels sectors més afectats, segons PIMEC

La patronal constata la “preocupant” pèrdua de teixit productiu i reclama mesures “urgents, coordinades i sostingudes”
ACN

La crisi del coronavirus ha tingut un impacte més pronunciat en el mercat de treball català que en la resta de l’Estat. Catalunya ha tancat el 2020 amb un increment de l’atur del 28,2% interanual, per sobre del 22,9% registrat a Espanya.

“L’economia catalana té un major dinamisme, però també una atomització més gran de la que tenen altres territoris en el conjunt de l’Estat. Alhora, la crisi sanitària i les mesures que es prenen per contenir-la impacten en sectors amb una major massa crítica en el teixit empresarial a Catalunya”, ha explicat el director de l’Àrea de Treball de PIMEC, Josep Ginesta. La patronal ha constatat la “preocupant” pèrdua del teixit productiu i ha reclamat mesures “urgents, coordinades i sostingudes” en el temps.

El impacte més gran de la crisi del coronavirus en el mercat de treball català no només s’observa en l’increment de l’atur interanual, sinó que també en la pèrdua d’hores treballades. A Europa, aquest indicador ha caigut un 14,9%; a l’Estat, un 26,5%, i a Catalunya, un 29,8%. Per altra banda, el nombre d’expedients de regulació vigents amb persones amb contracte suspès també té un major pes a Catalunya, amb un 23% d’afectació.

PIMEC ha reclamat que els fons europeus es destinin als territoris més afectats per la crisi del coronavirus. “La pandèmia té un impacte superior en el mercat de treball català i seria lògic que el teixit productiu de Catalunya tingués una major dotació de recursos”, ha manifestat Ginesta. En aquest sentit, també ha reclamat destinar més fons a les petites i mitjanes empreses, més afectades per la crisi en comparació amb les grans companyies.

El director de l’Àrea de Treball de PIMEC també ha alertat de l’impacte de la pandèmia en els sectors sense restriccions en l’activitat. L’atur ha augmentat un 30% en el sector dels serveis, però també s’ha incrementat un 25,5% en el cas de la construcció i un 16,5% en la indústria. “La crisi impacta no només en els sectors amb restriccions directes, com la limitació de la capacitat o l’aforament, sinó que arrossega altres sectors que no tenen la seva activitat ordinària limitada ni impedida”, adverteix.

Per altra banda, Ginesta també ha alertat de la destrucció d’ocupació. En concret, ha xifrat en 88.144 els llocs de feina perduts des de l’inici de la pandèmia fins a 31 de desembre, una destrucció que s’explica, sobretot, per la pèrdua de comptes de cotitzacions. De fet, tres de cada quatre llocs de treball s’han perdut a causa del cessament de l’activitat de l’empresa a la qual pertanyien.

Davant aquesta situació, la patronal ha exigit una “alta inversió” en polítiques públiques per preservar les empreses i ha reclamat mesures “coherents” amb la pèrdua d’ingressos. PIMEC també ha demanat “certeses i seguretat jurídica” per a les companyies i ha reclamat al Ministeri de Treball “accelerar” la presa de decisions sobre els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).

En el mitjà termini, Ginesta ha reclamat “ressituar” les polítiques actives de suport a l’emprenedoria i orientar les activitats de formació professional cap a la situació real del país, així com “redirigir” les polítiques públiques cap als sectors més afectats. En el llarg termini, el director de l’Àrea de Treball de PIMEC ha reclamat “repensar” les dinàmiques del mercat de treball.

L’Associació de Treballadors Autònoms reclama “seguretat i certesa” per als autònoms per fer front a un primer trimestre “nefast”

El nombre de treballadors per compte propi cau un 0,2% a Catalunya el 2020, fins a 549.140 persones
ACN

L’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ha reclamat “seguretat i certesa” per als autònoms per fer front a un primer trimestre “nefast”.

L’entitat ha reconegut que tant els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) com les prestacions per cessament d’activitat han contribuït a evitar una destrucció d’ocupació major, però ha reclamat més mesures davant un inici d’any “molt complicat”.

El 2020, la xifra d’autònoms a l’Estat s’ha incrementat en 2.320 persones (un 0,1%), fins a gairebé 3,3 milions de persones. A Catalunya, el nombre d’autònoms ha caigut un 0,2%, fins a 549.140 persones.

“Cal prorrogar els mecanismes de protecció, millorar-los i posar-ne més en marxa, amb ajudes directes als sectors més afectats. El govern espanyol ha de facilitar l’accés a la prestació per cessament d’activitat als autònoms que no la van sol·licitar al març, perquè no la necessitaven, però que ara si la necessiten i no els hi està permès. És una discriminació”, ha manifestat el president d’ATA, Lorenzo Amor, a través d’un comunicat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA