Economia

Estats Units

Avís a l’economia especulativa

Wall Street tremola

L’acció d’un grup de cibernautes per fer pujar les accions de GameStop deixa al descobert els tripijocs dels especuladors i la seva fragilitat

El president del Comitè de Banca del Senat dels EUA anuncia que la cambra investigarà les pràctiques dels fons d’inversió

El cas torna a posar en qüestió el paper dels fons d’inversió en una nova crisi econòmica

El cor financer dels Estats Units s’ha vist sacsejat aquests dies per una acció d’un grup d’usuaris de la xarxa social Reddit, anomenat WallStreetBets, que s’ha servit de les mateixes armes que fan servir els grans inversors per posar al descobert les martingales especulatives d’aquests fons i causar-los pèrdues milionàries.

L’acció coordinada d’aquest grup d’internautes, que té 3 milions de membres, ha consistit a fer una compra massiva d’accions de la cadena de botigues de videojocs GameStop, tocada de mort per la competència de la venda en línia, i fer-ne pujar el valor de les accions. Així, unes accions que a principis d’any estaven a 17 dòlars van arribar a pujar a més de 400.

Amb aquesta operació, els internautes han rebentat les expectatives dels anomenats hedge funds, inversors que especulen a través de les compravendes a curt, una pràctica que consisteix a obtenir accions en préstec d’una empresa –que hauran de retornar– preveient que el preu d’aquestes accions caurà. Un cop disposen de les accions en préstec, els baixistes les venen al mercat (per exemple a 100 dòlars) i quan el preu cau les compren (a 40 dòlars, per exemple). Quan retornen les accions prestades, han guanyat la diferència de preu (en aquest cas hipotètic, 60 dòlars).

Si el preu de les accions puja abans que els baixistes les hagin comprat, com ha passat amb les de GameStop, els inversors, que estan obligats a comprar les accions abans de retornar-les perquè han deixat un dipòsit de garantia al banc, perden diners. El banc, a més, pot demanar als inversors una garantia més alta si el preu de les accions puja i aquests, finalment, hauran de vendre les accions per no exposar-se a tenir pèrdues cada cop més grans.

Els usuaris de Reddit intenten que els baixistes venguin les accions i assumeixin les pèrdues, fet que provoca que el preu de les accions pugi. De moment, ja han aconseguit que el fons d’inversió Melvin Capital s’hagi desfet de les seves accions assumint-ne les pèrdues.

Davant la maniobra dels usuaris de Reddit, les principals plataformes en línia a través de les quals operen els petits inversors els van restringir els moviments. Així ho va fer, per exemple, la plataforma Robinhood, una de les més populars entre els inversors de Reddit, davant la indignació de molts petits inversors, fins al punt que un grup va presentar una demanda contra Robinhood per haver manipulat el mercat.

El cas ha agafat volada política sobretot després que la congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez hagi demanat que s’investigui per què Robinhood va bloquejar comptes de petits inversors mentre els hedge funds fan i desfan amb les accions sense restriccions. Ocasio-Cortez va rebre el suport del senador republicà Ted Cruz.

Les plataformes com Robinhood ja han aixecat, parcialment, les restriccions als petits inversors, fet que ha tornat a disparar el preu de les accions de GameStop i el pànic de Wall Street, que ara s’ha convertit en el centre de totes les mirades.

El president entrant del Comitè de Banca del Senat nord-americà, el demòcrata Sherrod Brown, ja ha anunciat que es farà una audiència a la cambra alta per tractar sobre l’aplicació de les regles de la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC). Brown va retreure a Wall Street, en una piulada a Twitter, que “només es preocupa de les regles quan són ells els qui en surten malparats”. “Ja és hora que la SEC i el Congrés facin que l’economia vagi bé per a tothom”, hi va afegir. El fiscal general de Nova York ha obert una investigació del cas.

Els experts creuen que la bombolla de GameStop es desinflarà tard o d’hora i que, un cop hagi passat la tempesta, les accions de l’empresa tornaran a tenir el preu que correspon a un negoci de venda de videojocs que aposta per la venda física. El seu cas, però, ja està tenint rèpliques en altres empreses i en altres llocs del món, a escala més petita, i molta gent es torna a qüestionar l’ètica, en plena crisi del coronavirus, d’un sistema especulatiu que ja va fer estralls en la crisi del 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona