Economia

El Sabadell immola guanys per fer calaix

El resultat net es queda en 2 milions el 2020, un 99,7% menys

Reserva 2.275 milions per la crisi i la reestructuració

El Banc Sabadell va presentar ahir uns resultats del 2020 en línia amb l’excepcionalitat de l’exercici: només 2 milions de guanys, un 99,7% menys que fa un any. L’entitat ha decidit aplicar la “prudència”, en paraules del seu president, Josep Oliu, fent provisions extraordinàries “per cobrir eventuals incidències i per establir les bases d’un futur encara incert però amb besllums al final del túnel”, segons el mateix Oliu. La pandèmia, les restriccions i l’afectació sobre la clientela del banc, especialment empreses i professionals, així com el pla de reestructuració i de reducció de costos que el grup té en marxa, han fet que el Sabadell destini fins a 2.275 milions a provisions. Segons Oliu, aquest serà un any de “reflexió estratègica”, en què el Sabadell també replantejarà la seva governança. D’entrada, per l’anunciada jubilació de l’històric conseller delegat, Jaume Guardiola, que serà substituït per César González Bueno, un executiu amb llarga trajectòria al sector que ja formava part de l’equip del banc, concretament a la filial britànica TSB. Coincidint amb aquest relleu, el Sabadell també canvia de director financer i fitxa Leopoldo Alvear, provinent de Bankia, per ocupar el càrrec de Tomàs Varela, que feia tres dècades que estava vinculat a l’entitat.

Finalment, en la pròxima junta d’accionistes s’establirà el caràcter no executiu del president. Oliu, però, va descartar que aquesta decisió respongui a la imminència de la seva fi de mandat, el 2022, ni amb una jubilació programada, sinó que ho va atribuir a les recomanacions de l’EBA, l’autoritat bancària europea.

Per la seva banda, Jaume Guardiola, que va aprofitar per acomiadar-se en la que serà l’última presentació al Sabadell, va assenyalar entre els aspectes clau de l’exercici el creixement del negoci bancari i la reducció de costos. Tot i que la reestructuració, que en paraules de Guardiola, “s’ha fet ràpid i negociada”, han costat 314 milions, aquest sanejament permetrà estalvis de 141 milions anuals.

LA FRASE

Aquest serà un any de reflexió estratègica per estudiar com serà el sector bancari en el futur
Josep Oliu
president del banc sabadell

Sense operacions corporatives a l’horitzó

“El BBVA és un tema que pertany al passat.” Amb aquesta frase lapidària definia Josep Oliu el trencament de negociacions amb el gegant bancari espanyol, amb el qual no es va poder consumar una fusió que gairebé es donava per feta. De moment, l’entitat, que s’esforça per sanejar el balanç, no vol sentir a parlar de noves operacions, per bé que per alguns analistes aquesta espolsada de personal (més de 1.800 persones) la fa atractiva com a mostra d’eficiència en cas que alguna entitat la vulgui adquirir en el futur. Oliu tampoc es va definir gaire pel que fa a les expectatives per a la seva filial britànica, el TSB, una inversió que no ha estat precisament rendible i que ha generat més problemes que alegries al grup vallesà. Pel president del Sabadell, el TSB té en marxa un pla estratègic de tres anys per optimitzar l’entitat i buscar-hi una rendibilitat per a l’accionista al voltant del 6%. Serà aleshores quan es podria plantejar una venda, sempre, però, que s’assoleixi “ un valor que faci interessant l’operació”. Oliu no va amagar que posar en condicions el TSB li ha costat “suor i sang” al Sabadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona