Economia

La Cambra demana a l’Estat un nou fons covid per compensar amb 662 milions els sectors afectats per les restriccions

L’ens alerta d’un alentiment de la recuperació i rebaixa sis dècimes el creixement de PIB català, fins al 6,1%

La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat al govern espanyol un nou fons covid per compensar amb 662 milions els sectors més afectats per les restriccions. Segons la presidenta en funcions de l’ens, Mònica Roca, les restriccions han causat unes pèrdues a aquests sectors de 2.071 milions que, diu, les administracions haurien de cobrir en un 80% (1.657 milions d’euros) i que les ajudes que haurà destinat la Generalitat entre el 16 d’octubre i el proper 31 de març hauran sigut de 995 milions, equivalent a un 60%. És per això que la Cambra reclama a l’Estat que es faci càrrec dels 662 milions restants amb transferències directes a la Generalitat. D’altra banda, l’ens ha rebaixat sis dècimes les anteriors previsions de creixement del PIB per al 2021, fins al 6,1%.

Segons la Cambra, els 2.071 milions d’euros no tenen en compte les despeses de personal que cobreixen els ERTO. L’ens estima que les actuals restriccions s’allargaran en major o menor mesura fins almenys el 31 de març. La presidenta en funcions, Mònica Roca, ha afirmat que les administracions públiques haurien de fer-se càrrec del 80% de les pèrdues i que els 662 milions d’euros restants fins arribar als 1.657 milions d’euros els hauria de transferir l’Estat directament a la Generalitat.

Per Roca, un nou fons covid és “urgent per compensar les pèrdues passades i futures” i ha recordat que és el govern espanyol qui té accés als mercats per finançar-se. A la Generalitat, Roca li ha reclamat que aprofiti el marge fiscal i arribi a un dèficit de l’1,1% del PIB el 2021. “És el moment de fer polítiques fiscals expansives i dirigides a salvar aquella part del teixit productiu que malgrat ser viable està en perill d’extinció”, ha dit en una roda de premsa per presentar l’anàlisi sobre la conjuntura econòmica catalana del darrer trimestre del 2020 i l’impacte les restriccions i les ajudes directes per part de les administracions.

Per sectors, les estimacions apunten a unes pèrdues del 40% en el sector minorista, en el 70% en els hotels i restaurants, del 60% en les activitats artístiques, recreatives i esportives i de fins a un 90% en les fires i convencions. Això fa que en l’agregat se situïn al 50% pel major pes del comerç minorista, tot i que d’aquests és el sector que menys pèrdues ha registrat. La Cambra xifra la caiguda del VAB en els darrers 5,5 mesos en 105.244 milions d’euros com a conseqüència de la crisi econòmica i que en els sectors afectats, que representen el 12,3%, es tradueixen en 12.495 milions d’euros.

Els 995 milions d’euros recopilats per la Cambra en ajudes mobilitzades per la Generalitat inclouen el paquet d’ajudes anunciat el passat 25 de gener i que la Cambra ha quantificat en 488 milions d’euros (la Generalitat ho va fer en 618 milions), ja que segons el director del Gabinet d’Estudis, Joan Ramon Rovira, no s’han tingut en compte algunes partides com els ERTO. També hi ha, entre d’altres, els 159,2 milions d’euros en ajudes a la restauració, autònoms i recintes comercials, entre d’altres, del primer confinament municipal d’entre el 16 d’octubre i el 22 de novembre; i els 282,4 milions per al sector turístic i autònoms entre el 23 de novembre i el 20 de desembre.

Alentiment de la recuperació econòmica

El director del Gabinet d’Estudis, Joan Ramon Rovira, ha alertat que si bé s’observa una certa recuperació econòmica aquesta es veu “alentida” per les restriccions. En aquest sentit, la Cambra ha rebaixat en sis dècimes les seves previsions de fa tres mesos respecte el creixement del PIB català el 2021 i ara el situa en el 6,1%, pel mal comportament de l’economia en el rimer trimestre. A més, a tancament d’aquest any el PIB català encara serà un 6% inferior al del 2019 i la recuperació no serà total almenys fins al 2022.

Quant a l’evolució intertrimestral, la Cambra espera que el PIB hagi crescut un 2,8% el quart trimestre del 2020 i que en el primer trimestre d’aquest 2021 només ho faci un 0,5%, i si es compara en períodes interanuals l’economia catalana mostra una lenta recuperació però amb dades negatives encara, amb un descens del 8% el quart trimestre del 2020 i d’un 1,6% el primer trimestre del 2021 en relació al mateix període de l’any passat.

Amb tot, Joan Ramon Rovira ha comentat que les previsions en un context com l’actual, en què les noves soques poden augmentar la transmissibilitat o letalitat del virus, és difícil fer previsions molt detallades i que és “evident que s’haurien de revisar a la baixa” si les dades epidemiològiques empitjoren. “Fa un any, no podíem imaginar el què ens venia a sobre”, ha comentat el director d’Estudis Financers, que ha recordat que primer s’havia previst un descens del PIB del -12,4% el 2020 i al final ha sigut de l’11,4%.

La covid destrueix 20.176 empreses

Pel que fa l’impacte que ha tingut la covid-19 en l’ocupació, la Cambra detalla que el nombre efectiu d’assalariats s va situar el mes passat un 8,4% per sota al nivell de fa un any, és a dir 241.000 persones menys sense comptar els ERTO; i en l’impacte sobre el nombre d’empreses actives es tradueix en la desaparició de 20.176 respecte el període anterior a l’esclat de la pandèmia, fins a les 237.550 actives que hi ha actualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona