Economia

Empreses i sindicats avisen de la “imminent situació d’insolvència” dels comerços de la xarxa d’Aena

Asseguren que hi ha més de 12.000 llocs de treball en perill i demanen la mediació de Pedro Sánchez

Les empreses de restauració i els sindicats han enviat una carta conjunta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li la seva mediació i que intervingui en el conflicte que els comerços i negocis que es troben integrats a la xarxa d’aeroports d’Aena.

En la carta, avisen que les empreses es troben en una “imminent situació d’insolvència” i que estan abocades a “l’entrada en un concurs de creditors i la inevitable pèrdua de milers de llocs de treball”, concretament més de 12.000.

A més, denuncien que Aena ha ordenat el cobrament del 100% de les Rendes Mínimes Garantides d’entre març i desembre, xifra que pot arribar a ser fins a set vegades superiors al nivell de vendes en aquest mateix període.

“En aquest moment la situació és molt urgent, ja que en el cas de no poder fer front al pagament d’aquestes factures, amb data de venciment el pròxim 5 de març s’executarien els avals i la fallida immediata de la gran majoria de les empreses que representem”, continua el text adreçat al president del govern espanyol, en què demana que s’adapti el cànon a la facturació real en l’actual context de pandèmia, amb un descens del 72% del tràfic de viatgers i un 75% dels treballadors d’aquests negocis inclosos en ERTO.

La carta –signada per Hostelería de España, Marcas de Restauración, CCOO i UGT– recorda que a la primavera passada les parts van estar a punt de tancar un acord que consistia en la supressió de les Rendes Mínimes Garantides i un càlcul de les rendes sobre una base variable, però que el consell d’administració d’Aena va rebutjar.

Les negociacions es van reprendre el passat mes de gener i segons denuncien els empresaris i els sindicats, es van “imposar” unes condicions, que incloïen una reducció de les Rendes Mínimes Garantides del 100% en el període de confinament estricte, del 50% del 22 de juny del 2020 i el 8 de setembre del 2021 i el cobrament íntegre de les Rendes Mínimes Garantides a partir del setembre d’aquest any. Com que no van acceptar aquestes condicions, l’ens ha cobrat el 100% de les Rendes Mínimes Garantides entre març i desembre, segons asseguren..

Per tot plegat, els signants reclamen que s’adopti l’exemple d’altres països de la UE, que han renegociat les condicions contractuals en funció de l’impacte de la pandèmia.

Precisament, aquest dijous s’ha sabut que un jutjat del Prat del Llobregat ha rebutjat suspendre cautelarment el pagament del lloguer de les botigues Tascón de l’aeroport de Barcelona. Tascón havia demanat que el pagament de la renda a AENA se suspengués fins que es resolgui el fons de la seva demanda contra l’ens pel preu del lloguer que s’aplica en plena pandèmia –que inclou un descompte que l’empresa veu insuficient–.

En la interlocutòria, la jutgessa no analitza “si la reducció de renda que sol·licita” Tascón és adequada o no tenint en compte la pèrdua d’ingressos, qüestió que es resoldrà en els pròxims mesos. En efecte, la resolució només determina si es poden mantenir o no vigents els avals de prop de 600.000 euros que AENA podria demanar executar al banc per cobrar els lloguers impagats de 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona