Economia

La crisi i el tap alternatiu afecten el sector surer, que ja remunta després de dos anys de pèrdues

Els tapers preveuen facturar 210 milions d'euros aquest any 2010

El 2007 les dades de facturació del sector del suro català van ser de 228,4 milions d'euros. Entre el 2008 i el 2009 la indústria surera va registrar pèrdues que van arribar a ser del 15%, quasi de 30 milions menys. Les previsions d'Aecork per aquest any tornen a ser optimistes: la indústria torna a remuntar i per a final d'aquest any 2010 ja preveuen una facturació global de l'entorn dels 210 milions d'euros.

L'Associació d'Empresaris Surers de Catalunya (Aecork), que inclou productors de l'Empordà, la Selva i el Gironès, agrupa cinquanta empreses, dóna feina a mil treballadors i fabrica 2.700 milions de taps de suro a l'any, dels quals n'exporta la meitat. La superfície de suredes a Catalunya és de 80.375 hectàrees, de les quals el 50% estan en producció i el 20% són certificades. Es recullen anualment 5.500 tones de suro.

El president d'Aecork confia que el sector sabrà aprofitar el creixement del mercat dels vins ecològics, «noves maneres d'entendre el vi, vi orgànic, biodinàmic...». Francesc Jiménez confia en una indústria moderna que treballi amb productes orgànics i naturals. «Que el seu producte sigui reciclable, renovable i biodegradable. O encara aprofundint una mica més, que tingui una petjada ecològica no només neutra, sinó negativa, contribuint positivament al medi ambient.»

En la trobada anual del sector surer català, ahir al vespre a l'hotel Mas de Torrent, el presentador de l'acte, Lluís Bofill, i Francesc Jiménez van fer un reconeixement a Enric Vigas, president d'Aecork els darrers 21 anys i, des del març, president de la Confederació Europea del Suro (Celiège).

Quatre nous Glans d'Or

La XX edició dels Premis Gla d'Or, atorgats anualment per Aecork, va reconèixer ahir dos catalans i dos neozelandesos, situats als antípodes del que pensen sobre el tap de suro al seu país. Alan Limmer, científic i viticultor, i Paul White, periodista, són defensors i impulsors del tap suro al continent dels taps de rosca i silicona, amb arguments científics i ambientals. White pensa que el suro és molt més que un tap: «és cultura». Pau Roca, secretari general de la Federació Espanyola del Vi, va elogiar el prestigi d'aquests premis. I Josep Roca, copropietari del Celler de Can Roca i un dels millors sommeliers del món, va glossar el tap de suro: «Bocí de manufactura feta a casa, escampada pel món. Bonança climàtica, paisatge, cultura, sostenibilitat, mediterraneïtat. Calent, harmònic i viu.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia