Economia

La mecànica de votació retarda el recompte a Pimec

El gran volum de vots delegats presentats pel candidat Antoni Cañete augura que serà qui accedirà a la presidència

El seu rival, Pere Barrios, va assumir al migdia que perdria els comicis

Les lentes cues de socis davant les urnes en les eleccions a la presidència de Pimec van marcar una jornada electoral que a l’hora de tancar aquesta edició encara no havia donat resultats concloents a causa dels retards en la validació i el recompte de vots, que es va iniciar a quarts d’onze de la nit. Amb tot, els indicis apuntaven que seria el candidat definit com a continuista, Antoni Cañete, actual secretari general de la patronal, qui acabaria guanyant la pugna.

Cañete es presentava amb la candidatura Activisme Empresarial, que en el seu programa defensa “un nou model de governança”, per adequar la patronal al context social, econòmic i empresarial. Cañete aspira a incrementar la presència i la influència de Pimec en les decisions clau i a “ser al pont de comandament” per tenir més pes en la redacció de normes que afectin el teixit empresarial del país, majoritàriament format per pimes. Alhora veu convenient articular un model de “capitalisme “inclusiu, a diferència del sistema actual, “que afavoreix les grans companyies”.

Contra aquesta proposta s’hi presentava la independentista Eines Pimec, liderada per Pere Barrios, que rebia el suport de l’ANC i Eines de País, candidatura que va guanyar les darreres eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. Barrios apostava per una Pimec “més ambiciosa” i “menys acomplexada”, i retreia als responsables de la patronal que haguessin “prioritzat l’estabilitat” davant de la bel·ligerància amb les administracions.

Tot i que els vots es podien efectuar fins a les cinc de la tarda a totes les seus de l’entitat (Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Manresa), al migdia Pere Barrios ja donava les eleccions per perdudes. “Puc anticipar que perdrem”, va declarar just després d’introduir el vot a l’urna. El cert és que el ritme de votacions al matí va ser molt lent perquè Antoni Cañete tenia múltiples vots delegats –una de les opcions per als socis de Pimec–, que va lliurar un a un a l’urna de Barcelona, un fet que va retardar l’entrada d’altres votants. Segons els presents, molts van haver d’esperar fins a dues hores per exercir el seu dret. Davant d’aquests inconvenients, Cañete va optar per traslladar-se a la seu de Girona per entregar la resta de vots delegats que li quedaven per dipositar, i va valorar la participació “desbordant”.

El fet que ahir fos un dia feiner, en opinió d’alguns dels que s’esperaven per votar, va desencoratjar alguns socis, ja que molts hi van acudir convençuts que seria un tràmit ràpid i que es podrien reincorporar a la feina sense gaires esperes. Molts van expressar el seu descontentament davant del que van definir com “caos” i “desgavell”, i el mateix Barrios ho va atribuir a la “falta de cultura democràtica”, ja que feia dècades que no concorria més d’una candidatura a les eleccions. El candidat d’Eines de País també es va exclamar per la falta de garanties en el secret de vot, ja que, segons va subratllar, el vot delegat dels gremis, per exemple, es comunicava en veu alta.

Cañete, en canvi, va reivindicar l’organització del procés i es va mostrar disposat a traslladar-se a Girona per agilitar el procés de votacions a la seu central. El candidat d’Activisme Empresarial va atribuir els retards al fet positiu que la participació va ser “màxima”.

Disputa agra

Les eleccions han estat controvertides des del mateix moment en què es van convocar. Va ser el 2 de febrer, quan Josep González, que havia arribat a la presidència el 1997, quan Pimec es va fusionar amb Sefes, i que des d’aleshores havia anat sent renovat en el càrrec sense competència, va decidir deixar la presidència abans de cloure el mandat actual.

Tot i que González ja havia deixat clar que no exhauriria els quatre anys que li correspondrien com a president, la notícia va agafar per sorpresa la candidatura rival, que de fet no s’havia constituït encara. Barrios, que l’encapçala, va denunciar que la celeritat en la convocatòria deixava molt pocs dies hàbils per presentar tant els avals com per configurar una llista alternativa a la de Cañete, a qui va acusar d’haver-se beneficiat de recursos interns de l’entitat des de la seva posició privilegiada de secretari general. Dilluns mateix, Barrios ja va presentar un escrit d’al·legacions a la junta electoral de Pimec, per bé que va renunciar a impugnar les eleccions. Per la seva banda, Cañete ha assegurat tothora que el procés de votació s’adiu fil per randa al que diuen els estatuts de l’entitat.

LA XIFRA

128.000
empreses
aproximadament formen el cens de socis de Pimec que ahir estaven cridats a votar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona