Economia

Les dones, més perjudicades per la pandèmia

CCOO denuncia que han patit més atur, més contagis i més precarietat

El 2020 ha estat un any especialment difícil per a les dones ja que ha tingut “múltiples impactes” en elles des del punt de vista laboral i social. Ho explicava ahir Maribel Ayné, secretària de la dona de CCOO, durant la presentació de Treballs i crisi de la Covid: un impacte molt feminitzat, un estudi que posa de manifest que la pandèmia ha agreujat la situació de les treballadores i també que hi ha “un menyspreu social i polític” de les feines feminitzades tot i ser fetes per professionals “que reben un fort impacte en la seva salut física i emocional”, va retreure Ayné.

Per la seva banda, la portaveu de CCOO, Montse Ros, va denunciar que l’anàlisi de l’impacte de la pandèmia en el col·lectiu de treballadores els ha generat “perplexitat”, quan, partint de la base que les dones assumeixen el gruix de les feines de cures i que això les hauria hagut de protegir de la pèrdua de llocs de treball, no ha estat així, ans al contrari. I és que, en els pitjors moments de la pandèmia, el col·lectiu femení ha patit més pel que fa a taxes d’atur, de temporalitat i també de contagis. “La discriminació és tan estructural que quan van mal dades les pitjors xifres són per a les dones”, va subratllar Ros, que també va explicitar la consternació en comprovar que, abans que els problemes salarials, les dones que treballen en feines com les relacionades amb la geriatria reclamen una atenció cap a la seva salut. “Viuen malaltes, adolorides i sobremedicades, un fet que ens fa canviar la perspectiva”, va assenyalar Ros, que, finalment, va denunciar la falta de compliment de la norma que considera la Covid-19 com un accident de treball. A Catalunya, hi ha hagut més de 14.000 contagis en sanitaris i sanitàries, i només s’han declarat 1.530 casos de Covid com a accident laboral. “Estem molt enfadades amb l’administració –va concloure Ros–, perquè a Catalunya el 85% d’aquest personal és públic i ni l’autoritat sanitària ni les empreses han comunicat aquests accidents.”

Les directives, encara lluny de la paritat

El percentatge de dones directives a Catalunya durant l’any 2021 se situa en un 34%, dos punts més respecte a l’exercici anterior, però encara lluny del 50% que representaria la paritat en llocs de decisió. Segons l’estudi Women in business 2021 presentat per la consultoria Grant Thornton, Catalunya és el segon territori de l’Estat amb més representació femenina en l’alta direcció, superada només per Madrid, on el percentatge és del 39%. Per altra banda, l’informe també destaca que l’Estat espanyol se situa en el lloc número 14 de països amb més dones directives i assenyala que el 87% de les empreses ja tenen almenys una directiva en els seus equips.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona