Economia

Mònica Roca, primera dona en presidir la Cambra en 135 anys

L’actual vicepresidenta assumeix el càrrec després d’aconseguir 32 vots front als quatre de Torres

Va reclamar que el proper Parlament posi fil a l’agulla a l’aparcada llei de Cambres

La fins ara vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona i membre d’Eines de país Mònica Roca va ser escollida ahir nova presidenta en substitució de Joan Canadell, que ocuparà un escó per Junts pe Catalunya al Parlament que es constituirà divendres vinent. Tot i aquest pas al costat de Canadell, Roca, que ja exercia de presidenta en funcions des del 14 de febrer, hauria estat triada presidenta igualment ja que Eines de país havia decidit fer una presidència paritària en què el càrrec es repartia en dos cicles de dos anys cadascun. Roca, nascuda l’any 1960 a Barcelona, enginyera de telecomunicacions i que ha treballat durant 10 anys a l’Agència Espacial Europea, es va convertir en la primera dona a liderar aquesta entitat empresarial en els seus 135 anys d’història.

Tot i que la seva elecció era evident, José María Torres, membre del ple de la Cambra com a representat de les organitzacions empresarials per Pimec, va presentar la seva candidatura per sorpresa un cop Roca ja havia fet el seu discurs en què apel·lava al consens. Roca va rebre 32 vots dels 42 emesos, superant àmpliament la candidatura presentada per Torres, que en va aconseguir quatre després d’arremetre contra el “biaix ideològic” d’Eines de País i la “política partidista i a més mala política” que atribueix a l’equip de Canadell. A més, hi va haver sis vots en blanc.

En la seu discurs en el ple extraordinari, la nova presidenta va remarcar que el seu objectiu és “incidir” en què les administracions públiques legislin en favor de les empreses catalanes. En aquest sentit, Roca va incidir en la necessitat que el Parlament aprovi la llei de cambres pendent de la passada legislatura.

A més, la presidenta de la Cambra, en la línia del què representa la candidatura d’Eines de país, va defensar que “Catalunya mereix ser un estat independent, i això cal defensar-ho a totes les institucions” i va censurar les “injustícies” sofertes per Catalunya per part de l’Estat, cosa que, per a ella qualsevol pot veure si ho observa “amb franquesa i de forma una mica objectiva”. “Eines de País”, va concloure, “no ha vingut a polititzar la Cambra si no a treballar per al país”.

Roca, sobre les dificultats generades per la crisi de la Covid-19, va afirmar que ha “persistit i perseguit” als qui tenen poder decisori perquè “continguessin el cop”, al mateix temps que va subratllar que ara és moment de “mirar cap a endavant” i reconstruir l’economia. “Quan una riuada s’ho emporta tot, és molt complicat, perquè ho pots perdre tot, però el costat positiu és que tens l’oportunitat d’or” de començar de nou des dels fonaments, va sentenciar la nova presidenta de l’entitat cameral.

Respecte a la situació econòmica del país, Roca va aplaudir el curs seguit per l’economia catalana, celebrant, per exemple, que lideri l’atracció d’inversió estrangera al sud d’Europa, i va defensar no mesurar l’èxit econòmic sol en funció del Producte Interior Brut sinó també d’altres paràmetres que dibuixin “un creixement sostingut en el temps, sostenible i equilibrat”.

LES FRASES DE MÒNICA ROCA

No hem vingut a la Cambra a fer la independència; hem vingut a treballar pel país, sempre des del punt de vista empresarial
No hem vingut a polititzar la cambra. Potser quan treballes pel país de debò la impressió que dones és que fas política independentista?
La llei de cambres no només és una necessitat sinó que és una obligació. No podem estar sense la llei, i cal tirar-la endavant


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA