Economia

Jutgen l’expresident de la Cooperativa de Calaf que s’enfronta a 5 anys de presó per “apropiació indeguda” de diners

Fiscalia l’acusa d’haver traspassat més de 353.000 euros del Grup Cervesa Calamandra a la Coopac “sense justificació”

L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar aquest dilluns l’expresident de la Cooperativa de Calaf, Josep Puigpelat, que s’enfronta a 5 anys de presó per un delicte d’apropiació indeguda entre el 2009 i 2011.

L’acusat, que en aquell moment era l’administrador de la societat Grup Cervesa Calamandra S.L (constituïda el 2009), hauria transferit “sense justificació” i en diferents moments fins a 353.000 euros procedents del Grup als comptes de la Cooperativa d’Agricultors de Calaf i Comarca (Coopac), de la qual n’era també president. Aquesta última va fer fallida el 2011 amb un deute de 675.000 euros.

L’acusat declararà aquest dimarts. En les qüestions prèvies, s’ha acordat l’expulsió de la cooperativa com a acusació particular.

Dels onze testimonis que han declarat aquest dilluns, destaca un treballador de la Coopac, el nom del qual figurava al NIF del grup cerveser. Si bé no va formar mai part del consell rector ni del govern, ha admès que es va implicar en el projecte cerveser, que estava “molt engrescat” i que confiaven que en dos o tres anys podrien comercialitzar la marca. Explica que el domicili social era el mateix que la Coopac i que, abans que es constituís formalment com a S.L, van estar dedicant els divendres al projecte cerveser mentre els altres dies treballava a la cooperativa.

Durant la declaració, també ha afirmat que no tots els socis van aportar directament diners a la S.L i fins i tot “la cooperativa va avançar” a alguns treballadors part dels diners de les participacions al grup cerveser en concepte de la feina que havien estat fent sense cobrar. En el seu cas, ha explicat que la Coopac li va anticipar 6.000 euros per les accions i admet que s’“havien d’haver regularitzat”, però que després va “passar el que va passar”.

Durant els vuits anys que va treballar a la cooperativa, combinant-ho amb les feines del grup cerveser, ha assegurat que sempre li va pagar la nòmina la Coopac i, ocasionalment, també talons firmats pel secretari Joan Casanovas i l’acusat, com a president.

Un altre treballador ha confirmat també que se’ls havia explicat que, “com que havien estat entre 2 i 3 anys treballant amb la cervesa sense cobrar res”, que els donaries accions de l’S.L.

Les aportacions dels socis al grup cerveser es feien al compte de la Cooperativa. “Era l’únic que hi havia i, amb el compromís que, un cop constituïda, anirien al compte” del grup cerveser, ha afirmat el testimoni.

Segons els textos de Fiscalia, el Grup Cervesa Calamandra s’havia constituït el setembre del 2009 amb un capital social de 330.000 euros. El juliol de l’any següent, es va fer una ampliació de capital per valor de 82.700 euros. I es constata que, dels 412.700 euros en total, 353.600 “van ser transferits directament i sense justificació” per l’acusat. Ho hauria fet en diferents operacions entre una desena de xecs i pagarés d’entre 4.000 euros i fins a 120.000 euros. I es subratlla, a més, que el grup cerveser no va arribar a tenir activitat mercantil. Tampoc hi havia cap “dependència estatutària” entre les dues empreses i per tant els traspassos de diners que van fer no estarien justificats per cap classe d’operació com ara mercantil o d’altres tipus.

Fiscalia considera que ho va fer amb ànim d’“obtenir un benefici patrimonial” d’un tema que li era aliè i que va “aprofitar la posició d’administració que tenia”.

Per tot plegat, l’acusa de ser l’autor d’un delicte continuat d’apropiació indeguda i demana una pena de presó de 5 anys i la inhabilitació especial per exercir d’administrador durant aquest mateix període. Així mateix, demana que l’acusat indemnitzi Grup Cervesa Clamandra amb 353.600 euros i interessos, la mateixa xifra del que es creu que s’hauria apropiat. La indemnització s’assumirà de forma solidària des de Coopac tal com estableix el Codi Penal



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona