Economia

Els experts alerten de la fragilitat de l’economia

Demanen que el nou executiu prioritzi l’atenció als sectors més danyats

Els economistes recuperen molt lentament la confiança en el futur de l’economia i en qualsevol cas no esperen gaires alegries abans de final d’any. Alhora, insten el govern català a posar fil a l’agulla pel que fa als temes que consideren prioritaris, encapçalats pel suport als sectors més danyats per la pandèmia i el combat contra l’atur.

Així s’explicita en l’enquesta periòdica que fa el Col·legi d’Economistes de Catalunya per prendre el pols dels professionals de l’economia, en relació amb les seves valoracions i perspectives i l’evolució d’aquestes en el temps. En aquesta ocasió, segons va explicar Xavier Segura, responsable de l’estudi, l’enquesta ha estat resposta per més de 1.300 economistes de tot el territori entre l’11 de febrer i el 10 de març, i, tot i que en general els experts consideren que la situació econòmica és pitjor que fa un any (88%), la dada és millor que la de l’enquesta passada, la de la tardor, en què un 92,6% constataven el greu deteriorament de l’economia.

De fet, per ells, l’impacte de la pandèmia és, amb diferència, el principal problema del país ara mateix, seguit de la situació política, un aspecte que guanya posicions respecte a estudis previs i avança l’atur, que passa a tercera posició quant a gravetat dels problemes.

En general, els economistes catalans encara suspenen la gestió de les administracions públiques (locals, nacionals, estatals i europees) i fan diferents propostes en funció de cada territori. Així, des de la demarcació de Barcelona, els professionals veuen necessari posar l’accent en la digitalització empresarial, especialment a les pimes, i també creuen que cal impulsar la indústria 4.0. A Girona, en canvi, els enquestats posen l’accent en les ajudes a l’empresariat de la demarcació, i a Lleida el focus se centra més en la indústria agroalimentària i la millora de les infraestructures com a objectius principals. Finalment, a Tarragona, gairebé la meitat dels economistes esperen que la recuperació del sector de serveis es produeixi durant la segona part de l’exercici en curs i un percentatge semblant creu que caldrà esperar fins al 2022.

D’altra banda, ahir mateix el baròmetre de la Cambra de Comerç de Barcelona destacava que la indústria catalana es recupera de la pandèmia i que va registrar al gener el primer augment en producció interanual des de l’octubre, però alertava que el teixit empresarial continua estancat des de l’inici de la segona onada de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona