Economia

Augmenta un 31% la inversió estrangera

Tot i la pandèmia, la Generalitat va atreure 480 milions d’euros d’empreses de fora, el millor registre des del 2008

Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, que depèn del Departament d’Empresa de la Generalitat, va atreure l’any passat 77 projectes amb una inversió associada de 480 milions que van generar 2.278 ocupacions i que van permetre mantenir 1.144 llocs de treball. Això suposa un augment del 31% respecte al 2019 i és el millor registre des del 2008. El conseller d’Empresa de la Generalitat, Ramon Tremosa, va subratllar ahir la capacitat “molt notable” per atreure inversió estrangera tot i coincidir amb una situació “dramàtica” en plena pandèmia. Tremosa va detallar que dos terços de les inversions que es van atreure són de caràcter tecnològic i que, per sectors, el de les tecnologies de la informació i la comunicació i la transformació digital va suposar el 32,5% del total; el de l’automoció i la moto, un 9,1%; l’alimentació i els productes gurmet, un 6,5%, i la indústria farmacèutica, un altre 6,5%, entre d’altres.

El conseller delegat d’Acció, Joan Romero, va assegurar que actualment hi ha 440 projectes més d’inversió pendents de materialització, entre altres la inversió de la francesa SQLI a Sant Just Desvern, la del grup italià Dopla a Polinyà, l’estudi obert per l’empresa de videojocs sud-coreana Smilegate o bé el hub tecnològic de l’empresa alemanya Mytheresa, tots dos a Barcelona.

Pel conseller Tremosa, la pandèmia ha accelerat la digitalització, i això explica l’increment de projectes tecnològics en comparació amb anys anteriors. Destaquen les inversions efectuades per empreses de França (14,3%), el Regne Unit (13%) i el Japó (10,4%). Les empreses de fora que han invertit per primer cop a Catalunya suposen el 50,6% dels projectes que es van atreure a través de les 40 oficines d’Acció.

LA XIFRA

40
oficines té Acció arreu del món, i han captat el 47% dels projectes que han arribat a Catalunya.

Sense grans projectes per als afectats de Nissan

El conseller Tremosa reconeixia que fins ara no s’han rebut grans projectes de reindustrialització que permetin absorbir la plantilla de les tres plantes de Nissan. “Mantenim converses molt intenses amb moltes empreses que volen invertir a Catalunya per mitjà dels fons europeus, i estem esperant més concrecions”, va dir el conseller d’Empresa en relació amb les negociacions perquè s’instal·li una fàbrica de bateries en els terrenys de la multinacional japonesa. Tremosa defensa que no ha fet declaracions de “qüestions sensibles” sobre Nissan per vetllar per la confidencialitat de qualsevol empresa interessada.

Els empleats reclamen al govern que s’impliqui “al màxim nivell” en la reindustrialització abans que l’automobilística tanqui a finals d’any. Els delegats sindicals es van reunir ahir, a la seu d’ERC, amb el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, per traslladar-li el “desconcert i preocupació” amb què veuen la falta d’avenços i de projectes clars per trobar un recanvi industrial a l’altura del que es perd amb Nissan. Així, lamenten la poca implicació del conseller Tremosa tot i valorar la participació de la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres a la Zona Franca

barcelona
economia

Acord per reactivar l’antiga Nissan tres anys després del tancament

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA