Economia

Treball celebra que les dades de l’EPA “trenquin la dinàmica dels últims mesos”: “Comencem a remuntar”

Pimec celebra amb “molta cautela” les dades de l’EPA i alerta que no hi ha una “recuperació clara” en dades interanuals

CCOO i la UGT qüestionen la reducció de l’atur el primer trimestre: “La caiguda ve dels serveis, un sector precaritzat”

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha celebrat que l’Enquesta de Població Activa (EPA) “trenqui la dinàmica dels últims mesos” i mostri que entre gener i març s’ha creat ocupació (+33.300) i ha baixat l’atur (-38.200), una dinàmica que no es veia en un primer trimestre des del 2005.

En la roda de premsa de valoració de les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el titular de Treball s’ha mostrat esperançat, però caut, tot assegurant que “cal consolidar la tendència positiva amb la vacunació i l’obertura de sectors que han estat restringits”. “Comencem a remuntar”, ha celebrat. Segons el conseller, ara cal “abordar d’una vegada per totes la reforma laboral” per evitar que “els ERTO es converteixin en ERO”.

Per la seva banda, el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, ha valorat positivament les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre a Catalunya tot i que amb “molta cautela” i “molta modèstia” perquè hi ha indicadors interanuals que no mostren una “recuperació clara”.

En la roda de premsa per analitzar les dades de l’EPA –que situen una taxa d’atur a Catalunya del 12,9% i 499.700 desocupats–, Ginesta ha comentat que l’evolució d’aquest indicador en les setmanes vinents dependrà de les decisions que es prenguin en matèria de restriccions, en la mesura que es pugui accelerar la vacunació i de la celeritat amb què arribin i es reparteixin les ajudes a les empreses per part de les administracions.

A curt termini, Ginesta ha apuntat l’acceleració en el ritme de la vacunació, les restriccions i com impactaran en l’ocupació i la ràpida transferència de les ajudes a les empreses com a aspectes a tenir en compte; mentre que a llarg termini ha assenyalat la reforma laboral i si aquesta es durà a terme amb “ambició global” o seran “reformetes que no acabin millorant tant els fluxos d’entrada i sortida com l’activitat, la formació i la qualificació”.

El secretari general de Pimec també ha ressaltat que el percentatge els contractes indefinits s’ha incrementat en uns 1,1 punts percentuals, fins al 80,7%, fet que suposa una millora en la qualitat del mercat de treball, segons ha dit. “En un context de crisi, els primers llocs de treball que es perden són els temporals i això té un impacte en els resultats finals”, ha afegit.

Pel que fa als sindicats, Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT) han qüestionat la reducció de l’atur a Catalunya el primer trimestre i han recordat que la caiguda ve del sector serveis, un sector “clarament precaritzat”. Així ho ha subratllat el secretari de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, qui ha recordat que l’ocupació industrial i de la construcció ha caigut. En la mateixa línia s’ha expressat la UGT, que ha destacat que la indústria ha destruït 9.000 llocs de treball al país en tres mesos. El seu secretari general a Catalunya, Camil Ros, creu que les dades haurien estat molt diferents si la Setmana Santa s’hagués celebrat a l’abril i assegura que “no hi ha indicadors que facin pensar que estem en l’inici de la recuperació de l’ocupació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME

Els càmpings de Lleida preveuen una bona temporada sense restriccions per sequera

LLEIDA
Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona