Economia

L'IPC a Catalunya creix set dècimes durant el mes d'abril i se situa en el 2%, el màxim des de finals de 2018

L'increment es deu a la pujada del preu de l'electricitat i a l'encariment dels carburants

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya acumula dos mesos consecutius a l'alça, després de la davallada registrada durant el mes de febrer. Durant el mes d'abril, els preus a Catalunya es van encarir un 2% respecte al mateix mes de l'exercici anterior, set dècimes més en comparació a la variació interanual registrada durant el mes de març (+1,3%). Es tracta de la pujada més accentuada des de l'octubre de 2018, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'increment es deu a la pujada en el preu dels subministraments de la llar com l'aigua, el gas i, sobretot, l'electricitat (+8,5% interanual) i a l'encariment dels carburants (+7,8%).
De fet, els subministraments i els carburants van ser dels pocs productes que a l'abril van presentar una taxa interanual de l'IPC superior al març. L'altra excepció van ser els mobles i articles de la llar, que es van encarir un 0,6% durant l'abril, una dècima més en comparació a la variació registrada el març.

A l'abril, bona part dels productes a Catalunya van mantenir una evolució de preus similar al març. És el cas del vestit i el calçat, que durant l'abril es va encarir un 1% en termes interanuals (1,1% al març) i de la sanitat, on l'IPC es va situar en el 0,8% anual (0,9% al març). Els aliments i les begudes no alcohòliques també van experimentar un augment de preu, concretament del 0,3%, tot i que menys accentuat respecte a la variació registrada al març (+1,6%).

Per contra, l'IPC es va mantenir en negatiu en sectors com la comunicació (-4,6%), l'ensenyament (-4%), l'hostaleria (-1%), l'oci i la cultura (-0,8%) i en les begudes alcohòliques i el tabac (-0,3%).

Per demarcacions, Lleida i Tarragona van encapçalar el creixement de l'IPC durant el mes d'abril, amb variacions interanuals del 2,8%. A Girona, els preus es van encarir un 2,5%, mentre que a Barcelona ho van fer un 1,8%.

L'IPC a l'Estat es dispara fins al 2,2%

Al conjunt de l'Estat, l'IPC va créixer gairebé un punt a l'abril i es va situar en el 2,2%. Igual que a Catalunya, es tracta de la variació més alta des de l'octubre de 2018. De la mateixa manera, el creixement respon a l'evolució en el preu dels subministraments de la llar (+10%) i dels carburants (+7,4%).

Per altra banda, sectors com la comunicació (-4,6%), l'oci i la cultura (-1,2%) i l'hostaleria (-0,5%) van experimentar les caigudes de preu més accentuades.


[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona