Economia

El Suprem no admet el recurs de Deliveroo contra la sentència que declarava 500 repartidors com a falsos autònoms

El tribunal rebutja els arguments de la plataforma per “falta de contingut cassacional” i recorda que ja s’ha pronunciat

La Sala del Social del Tribunal Suprem no ha admès el recurs de Deliveroo contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) del juliol de 2019 que declarava que 500 repartidors de la plataforma eren falsos autònoms.

La sentència de l’alt tribunal, a la qual ha tingut accés l’ACN, rebutja el recurs per “falta de contingut cassacional” i remarca que ja s’ha pronunciat en aquesta qüestió quan la Sala Quarta va determinar el setembre del 2020 que existia una relació laboral entre Glovo i un repartidor. D’aquesta manera, el Suprem dona la raó a la Inspecció de Treball, que havia declarat que els riders eren treballadors i no autònoms.

A més, la sala ha obligat Deliveroo a pagar els costos del procediment judicial, que ha xifrat en 300 euros a cada una de les parts personades.

En aquest sentit, el Tribunal Suprem recorda que la sentència del setembre ja va abordar aquesta matèria, pronunciant-se a favor del “caràcter laboral de la relació del repartidor amb la plataforma digital”. Afegeix que l’economia gig és un nou model de prestar serveis que “si bé resulta encara marginal, marca una línia de tendència a la qual s’ha de prestar atenció” perquè “no hi ha cap dubte de la seva creixent generalització, suscitant problemes de protecció jurídica”.

La resolució, escrita pel magistrat Juan Molins García-Atance, indica la jurisprudència europea “apunta a una definició de la relació de feina actualitzada, expansiva i inclusiva” i que “l’existència d’una nova realitat productiva obliga a adoptar les notes de dependència i d’alienitat a la realitat social del temps en què s’han d’aplicar les normes”. “La pretensió deduïda en el recurs no té contingut cassacional”, insisteix la sala.

L’alt tribunal es fa seus els arguments del TSJM que va concloure que entre el repartidor i la plataforma hi ha “deure d’habituabilitat, ja que la seva absència es penalitza” perquè “en cas de rebutjar comandes, no es garantiran comandes mínimes i fins i tot es pot prescindir dels seus serveis”. També va demostrar que hi havia “dependència” del rider amb la plataforma que “controla que realitza correctament l’activitat” i el localitza mitjançat GPS.

“Els repartidors es troben incardinats en l’àmbit rector, organitzatiu i de direcció de l’empresa, ja que els mitjans que posa el repartidor –moto o bicicleta i telèfon mòbil- són molt poc significatius en comparació amb la important organització estructural necessària per a l’activitat”, assegura la resolució.

Organitzacions en favor dels drets dels repartidors com Riders x Derechos ha celebrat el pronunciament del Suprem tot assegurant que “el debat jurídic està tancat” després d’anys de lluita judicial. “Els riders som treballadors. Ara toca complir les sentències, respectar l’Estatut dels Treballadors i que les empreses contractin directament als repartidors respectant el conveni col·lectiu que ens correspon”, han indicat en un missatge a Twitter.

La decisió de l’alt tribunal arriba dues setmanes després de l’aprovació de la ’llei rider’, que deixa escrit per llei que els repartidors són treballadors assalariats i no autònoms, com fins ara. La normativa dona tres mesos a les plataformes perquè adeqüin les seves operatives a la legalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona