Economia

Un 11% de la cistella de la compra va a les escombraries

La fundació Rezero denuncia que l’alimentació i les begudes generen actualment a Catalunya entre el 80% i el 90% dels residus d’envasos

L’hegemonia del model de producció i distribució d’envasos de plàstic d’un sol ús determina que fins a un 11% del pes de la compra estàndard hagi d’anar directament a les escombraries, segons un estudi de la fundació Rezero.

Aquesta dada s’ha calculat amb els deu productes més consumits (pollastre, pernil dolç, formatge, lluç, llet, aigua, refresc de cola, tomàquets, patates i taronges). L’alimentació i les begudes representen actualment a Catalunya la generació d’entre el 80 i el 90% de residus d’envasos.

Com assenyala Rezero, a Catalunya només un 40% dels envasos que es posen al mercat s’acaben reciclant, és a dir, que tornen a ser introduïts al sistema productiu.

Amb motiu de la celebració del Dia de la Reutilització, demà dia 16 de juny, Rezero exigeix eradicar la producció d’envasos d’un sol ús totalment innecessaris, i demana la transició cap a un model en què es posin en marxa circuits de neteja i reutilització d’envasos d’alimentació i begudes descentralitzats; fiscalitzar els envasos d’un sol ús i donar facilitats als ciutadans per comprar a l’engròs amb els seus propis envasos o incentivar la devolució dels envasos a partir del dipòsit.

En concret, Rezero demana, en la perspectiva de la pròxima aprovació de la llei de residus catalana, que a partir del 2023, els comerços minoristes d’alimentació amb una superfície igual o més gran a 400 metres quadrats destinin almenys un 20% de la seva àrea de vendes a l’oferta de productes presentats sense embalatge primari, tot incloent-hi la venda a granel en envasos primaris. També a partir d’aquesta data, els distribuïdors i minoristes posin els envasos primaris no reutilitzables a disposició d’un mercat d’envasos primaris reutilitzables. Així mateix, el 2030, el canal HORECA hauria d’arribar a un objectiu de reutilització d’envasos de cervesa i begudes refrescants del 80%; 60% en el cas d’aigües envasades i el 50% en vins i caves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona