Economia

La comissió d’experts recomana al govern espanyol apujar l’SMI entre 61 i 99 euros fins al 2023

L’informe encarregat per Treball planteja tres ritmes de pujada i en tots ells contempla augmentar-lo aquest any

La comissió d’experts que ha analitzat el Salari Mínim Interprofessional (SMI) a petició del Ministeri de Treball recomana al govern espanyol apujar-lo entre 61 i 99 euros fins al 2023. D’aquesta manera, al final de la legislatura de l’executiu de Pedro Sánchez s’hauria de situar en almenys 1.011 euros al mes en catorze pagues, un 6,4% més en relació amb l’actual, de 950 euros. Aquest és el “rang més baix” que planteja l’informe. El rang més elevat proposa apujar-lo un 10,4% perquè se situï en 1.049 euros mensuals d’aquí a 2023. La comissió d’anàlisi de l’SMI planteja tres ritmes de pujada per arribar-hi i, en tots ells, contempla augmentar el salari mínim aquest 2021. La proposta per a aquest any és incrementar-lo entre 12 i 19 euros.

La presidenta de la comissió assessora per a l’anàlisi de l’SMI, Inmaculada Cebrián, ha explicat la proposta de seguir “una senda creixent des de 2021 a 2023 que permeti incorporar la part principal de l’augment en els últims dos anys”.

En aquest sentit, si s’apugés 99 euros l’SMI, l’informe proposa un increment de 19 euros el 2021, de 40 euros el 2022 i de 40 euros el 2023. L’escenari intermedi planteja apujar-lo 77 euros repartits en pujades de 15 euros el 2021, 31 euros el 2022 i 31 euros el 2023.

El tercer escenari seria apujar-lo 61 euros i es faria amb una pujada de 12 euros el 2021, 24 euros el 2022 i 25 euros el 2023. En els tres casos, la comissió preveu un augment d’entre 12 i 19 euros aquest any.

D’aquesta manera, el 2023 s’arribaria a tenir un SMI que suposaria el 60% del salari mitjà net d’un treballador a temps complet. La vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s’ha mostrat partidària d’apujar l’SMI aquest any seguint les recomanacions dels experts. A finals de 2020, l’executiu va optar per congelar-lo, qüestió que va generar divisió d’opinions dins del Consell de Ministres.

En roda de premsa aquest divendres, Díaz ha dit que abans de prendre una decisió sobre com serà l’augment s’haurà de reunir amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per “resoldre aquesta qüestió”. “Serà amb rapidesa”, ha dit. També s’abordarà en el marc del diàleg social.

La vicepresidenta ha demanat no “contraposar” l’augment de l’SMI amb la creació de llocs de treball. Díaz ha dit que la proposta de l’informe és “sòlida” i “prudent” i ha reivindicat que cal avançar cap a una “societat que ha de ser més justa i igualitària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA