Economia

Fins a 33 premis Nobel d’Economia donen suport a Mas-Colell

Qualifiquen d’injustes les acusacions del Tribunal de Comptes contra l’exconseller

Defensen la integritat del catedràtic i el posen com a exemple de servei públic a escala internacional

Trenta-tres personalitats guardonades amb el Nobel d’Economia van expressar ahir en una carta oberta publicada al diari El País el seu suport a l’exconseller Andreu Mas-Colell en conèixer les circumstàncies de la causa que li ha obert el Tribunal de Comptes. Aquesta solidaritat s’afegeix a l’allau de mostres de suport d’entitats, acadèmics, polítics i altres personalitats que està rebent qui va ser titular d’Economia durant el govern d’Artur Mas.

Va ser el seu fill Àlex qui fa uns dies va difondre en un fil a les xarxes socials la situació de Mas-Colell, que, entre altres perjudicis, podria acabar amb els béns confiscats i amb la pensió i els comptes bancaris bloquejats, ja que el tribunal considera que l’exconseller va destinar fons públics a difondre internacionalment el procés a través de l’acció exterior del govern. Una hipòtesi que topa amb l’actitud moderada de Mas-Colell, que ha expressat reiteradament la seva posició contrària a la unilateralitat.

Càrrecs inconcrets

Els Nobel signants reivindiquen Mas-Colell com una persona “de la màxima integritat”, amb una forta dedicació al servei públic, i denuncien la injustícia de la causa que s’ha obert en contra d’algú que és “un exemple” a escala internacional. Per aquest motiu, i “en absència de càrrecs específics”, insten el tribunal a evitar actuacions “indesitjades i injustes” que podrien ser “desastroses” per al catedràtic i exconseller. La trajectòria de Mas-Colell inclou el fet d’haver estat catedràtic d’Economia a Harvard, secretari general del Consell Europeu de Recerca i fundador del Barcelona Graduate School of Economics, entre altres càrrecs i responsabilitats. Actualment presideix el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

Entre els Nobel d’Economia que signen la missiva pública, hi ha noms com ara Joseph Stiglitz, Amartya Sen, Robert Shiller, Paul Romer, Robert Aumann, Jean Tirole, Robert Wilson, Alvin Roth, Esther Duflo i Eugene Fama.

La llista dels encausats pel Tribunal de Comptes inclou també els expresidents Mas i Puigdemont, l’exvicepresident Junqueras i exconsellers com ara Francesc Homs, Neus Munté, Raül Romeva i Jordi Turull, així com l’eurodiputat Jordi Solé. Tots ells hauran de declarar dilluns i, tot i que poden presentar recurs a les eventuals sancions que se’ls imposin, les hauran d’abonar immediatament.

Clam dels economistes catalans contra la “persecució”

L’onada de mostres de suport a Mas-Colell va continuar amb missatges d’economistes de prestigi internacional, com Dani Rodrik (Harvard), Tim Kehoe (Minnesota) i Ricardo Reis (London School of Economics). Una de les institucions que van expressar amb més contundència el rebuig a la causa contra l’exconseller va ser el Col·legi d’Economistes de Catalunya. Concretament, amb una nota de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi, que va ampliar la seva solidaritat al professor Albert Carreras, també encausat. El manifest indica que els dos membres de l’entitat són “víctimes injustes” –juntament amb la resta de càrrecs de la Generalitat acusats– de la “persecució” del Tribunal de Comptes. El text denuncia la “indefensió” dels processats, que només tenen deu dies per preparar al·legacions. El Col·legi també subratlla el “caràcter dubtós” dels càrrecs formulats i insta el tribunal a analitzar la documentació “de manera objectiva i imparcial”, recollint “amb exactitud i precisió els fets i evitant judicis de valor i interpretacions que no estan prou fonamentades”. A més, assenyala que el mateix tribunal és “de difícil legitimació” per l’endogàmia dels seus integrants, molts dels quals són “designats per afinitats polítiques”, i que incompleix les seves pròpies normes, que s’han de basar en “imparcialitat, claredat, concisió, equilibri i ponderació”. La nota dels economistes conclou remarcant “el profund malestar” per actuacions que no poden contribuir a la solució del conflicte polític que hi ha “en el rerefons” de les acusacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona