Economia

OPINIÓ

Salvaguardar l'empresariat, clau de futur

El programa els proporciona suport personal i professional mitjançant orientació, assistència i assessorament perquè reforcin la seva confiança

L'absència de finançament posa en relleu les difi­cul­tats de l'empre­sa­riat gironí i català per ajus­tar-se al can­vi­ant món econòmic. En aquests moments de llarga crisi no és fàcil obte­nir finançament a curt ter­mini ni tam­poc dimen­si­o­nar les plan­ti­lles d'acord amb la demanda actual, fets que con­du­ei­xen algu­nes empre­ses a la sus­pensió de paga­ments o sim­ple­ment a tan­car el negoci. El rànquing anual del Banc Mun­dial (BM) sobre les faci­li­tats per fer nego­cis ofe­reix algu­nes raons sobre el perquè d'aquest feno­men: l'Estat espa­nyol se situa a la cua en les faci­li­tats per crear empre­ses (posició 146), fle­xi­bi­li­tat labo­ral (posició 157) i pressió fis­cal (posició 78). Sem­bla que a l'Estat espa­nyol resulta més sen­zill tan­car una empresa (posició 17) que crear-la o rees­truc­tu­rar-la. El BM apunta a un dels pit­jors efec­tes que la crisi podria dei­xar: el des­encís de l'empre­sari i l'empre­ne­dor. Sense empre­sa­riat i empre­ne­do­ria no hi ha empresa i sal­va­guar­dar-los és una de les claus de futur de l'eco­no­mia, de la qual les pimes apor­ten a Cata­lu­nya el 76% d'ocu­pació. La res­pon­sa­bi­li­tat es de tots: governs, cen­tres docents, bancs, empre­ses, agents soci­als i ciu­ta­dans.

En aquest sen­tit, cal des­ta­car el tre­ball de la Fun­dació Pimec Acció Social, la qual actua per sen­si­bi­lit­zar el món de l'empresa sobre la neces­si­tat d'incloure aspec­tes soci­als com a fac­tor de com­pe­ti­ti­vi­tat dins la dinàmica empre­sa­rial, des de la visió de l'esforç com­par­tit amb els diver­sos actors soci­als i econòmics, que fomenti una cul­tura empre­sa­rial reno­vada i com­pro­mesa amb l'entorn. I ho fa a través de pro­gra­mes que faci­li­ten a les pimes i per­so­nes autònomes tirar enda­vant de manera soci­al­ment res­pon­sa­ble. En l'àmbit del foment de l'empre­ne­do­ria i l'ajut a l'empre­sa­riat, cal esmen­tar el pro­grama Emp­per­sona, un ser­vei diri­git a les per­so­nes empresàries que afron­ten series difi­cul­tats en el seu negoci o que s'han que­dat sense acti­vi­tat. El pro­grama els pro­por­ci­ona suport per­so­nal i pro­fes­si­o­nal mit­jançant ori­en­tació, assistència i asses­so­ra­ment perquè refor­cin la seva con­fiança per­so­nal davant l'adver­si­tat i puguin tenir una segona opor­tu­ni­tat. Fins ara, el per­fil dels usu­a­ris és d'un 80% d'homes, amb una mit­jana d'edat de 52 anys, i d'un 20% de dones, amb una mit­jana d'edat de 55 anys; un 65% dels usu­a­ris tenen una for­mació uni­ver­sitària, i en el 75% dels casos aques­tes per­so­nes tenen càrre­gues fami­li­ars. Gràcies al pro­grama Emp­per­sona, Pimec ha pogut rebre més infor­mació de la crua rea­li­tat a què estan abo­ca­des mol­tes per­so­nes empresàries i autònomes que han hagut de renun­ciar a l'acti­vi­tat a con­seqüència de la crisi econòmica.

La sal­va­guarda de l'empre­sa­riat és una causa noble i necessària. Ara no fa gaire, obrien l'estiu els pre­mis Pimes 2010, orga­nit­zats per la patro­nal cata­lana Pimec des del 1997 com a reco­nei­xe­ment a la con­tri­bució anònima de l'empre­sa­riat català al desen­vo­lu­pa­ment econòmic i social del nos­tre país. Aquest any va mos­trar la seva cara més solidària amb l'apor­tació de la quota del sopar dels pre­mis al pro­grama Emp­per­sona, un acte que van pre­si­dir els prínceps d'Astúries i de Girona, els quals van sig­nar el lli­bre d'honor de la Fun­dació Pimec i van donar ple suport a aquest pro­grama. La soli­da­ri­tat sor­geix sem­pre d'un mateix i ha de començar pel nos­tre entorn més imme­diat. Com a patro­nal de micro­em­pre­ses i de peti­tes i mit­ja­nes empre­ses i els autònoms de Cata­lu­nya és una obli­gació pren­dre la ini­ci­a­tiva i actuar per sal­va­guar­dar l'empre­sa­riat, la nos­tra clau de futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.