Economia

Albert Torruella

Consultor i co-coordinador del manual El Libro de la innovación

“S’ha d’innovar, perquè continuar immòbil és el major risc per a l’empresa”

L’aversió cap a allò desconegut acaba frenant projectes i esdevé la principal barrera per innovar

Albert Torruella fa més de quinze anys que està immers en el món de l’emprenedoria. Treballa a Acció en aquest àmbit, ajudant a corporacions en el seu procés d’innovació. Ara ha coordinat la publicació d’El Libro de la Innovación, juntament amb Alexander Phimister, amb què volen ajudar les empreses a endegar aquest procés.

Com va sorgir la idea de fer aquest llibre, en què participen més de trenta autors?
Fa un any, amb l’Àlex Phimister, vam veure que d’innovació, se’n parlava molt, però trobàvem a faltar referents i literatura escrita pels mateixos innovadors. Vam pensar que seria bo escriure’n un en primera persona, per part d’aquells que porten aquests processos endavant. A partir d’aquí, vam començar a construir l’índex i l’equip per dur-lo a terme.
Es tracta, doncs, d’un llibre col·laboratiu i d’una mena de manual d’aplicació.
Col·laboratiu i de creació dinàmica. Teníem molt clar que havia de ser molt pràctic i basat en casos reals. Es tracta d’una mena de manual amè, en què es donen les pautes inicials per innovar, recursos, exemples i contactes. Ens hem posat a la pell d’algú que s’inicia en aquest procés.
Innovar requereix un canvi cultural o de conducta dins de l’empresa o una visió àmplia de la direcció, o potser una mica de tot això?
Per cercar un nou producte, model de negoci o servei es requereix molt d’esforç per part de tota l’organització i de l’equip al càrrec del canvi. Però el fet principal és que tinguis un suport molt gran de la direcció, que t’obrirà el camí a rebre suport d’altres departaments, que també necessites. Això és important perquè la innovació va acompanyada de moltes incògnites.
Quan es pot considerar que una empresa és innovadora?
Quan comença a sistematitzar la manera d’innovar a través de metodologies, processos i equips. Quan és capaç de repetir més d’una vegada el procés, ja diem que és una empresa innovadora.
Amb el llibre a les mans, tothom pot trobar el seu camí cap a la innovació?
Més que una metodologia, el llibre vol oferir tota una varietat de recursos, coneixement de moltes metodologies i eines que es troben en el mercat. A partir d’això, tothom pot innovar, tant empreses grans com mitjanes o petites. De vegades, la innovació sorgeix del departament creat per a aquest objectiu; d’altres, està descentralitzada i cada departament porta a terme la seva. El camí dependrà d’allò que la direcció consideri més adient.
Quin hauria de ser l’objectiu final de la innovació?
Ha de complir dos requisits: explotar els serveis que ofereixen els productes anomenats vaca (aquells imprescindibles per a l’empresa i que són rendibles sense fer gaire inversió) i mirar cap al futur. Perquè, com va dir Charles Darwin sobre les espècies: “No sobreviuen les més fortes, sinó aquelles que s’adapten millor al canvi”, una conclusió aplicable també al món de l’empresa.
Els canvis de l’entorn són cada vegada més ràpids...
Certament. Es calcula que els productes tenen un cicle de vida de deu anys, mentre que les innovacions necessiten tres anys per arribar al mercat. Però aquest temps cada vegada es redueix més, com també l’esperança de vida de les empreses ja que, com indiquen els darrers estudis, la gran majoria no superen els quinze anys de vida.
Quin ens diria que és el millor camí perquè l’empresa s’adapti a aquestes velocitats supersòniques amb què l’entorn canvia?
Més innovació, més ràpida i més agil, i fer-ho tot cada vegada de manera més econòmica. Per això és tan important la innovació col·laborativa, la innovació oberta. S’ha d’obrir la porta a fer el procés acompanyats de tercers.
Quina és la pitjor barrera amb què es troba el procés cap a la innovació?
Sense dubte, l’aversió cap a allò desconegut. Aquesta és la principal barrera i, per experiència pròpia, he pogut comprovar que com més gran és l’empresa, més aversió té a tot allò que li és desconegut. Aquesta por acaba frenant nous projectes, que continuen en la senda de l’explotació versus l’exploració. Però la innovació és inevitable, i saps que tard o d’hora l’hauràs d’abordar. Quedar-se immòbil és el risc més gran per a una empresa.
Les mètriques són imprescindibles en aquest procés?
Les mètriques són importants, però també ho és la gestió del portafolis de projectes. Sovint no se sap matar el producte a temps, i s’ha de ser valent i metòdic alhora. Aquest és un dels capítols destacats del llibre, en què marquem pautes per poder tenir criteris davant d’aquestes dues qüestions.
La innovació es percep com una cosa que no està a l’abast de totes les empreses. És cara, la innovació?
Innovar no ha de ser sinònim de car i sobretot no ho és si es fa de manera col·laborativa.
Arran del llibre, s’ha creat el grup Gen Innovació. Expliqui’ns.
Vam pensar que podíem crear altres materials i estudis, fer xerrades, parlar d’innovació oberta i també fer cursos de formació, com un que començarem al setembre. Es tracta d’un grup que pretén compartir coneixement i experiències relacionades amb aquest món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA