Economia

CaixaBank guanya 4.181 milions per la fusió amb Bankia

L’entitat obté un benefici ajustat de 1.278 milions en el primer semestre davant els 205 milions del 2020

CaixaBank ha obtingut un benefici de 4.181 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any, un resultat 20 vegades superior al de 2020, quan va guanyar 205 milions, a causa dels impactes extraordinaris associats a la fusió, i ha anunciat el repartiment d’un dividend en efectiu del 50 % dels guanys.

La integració amb Bankia suposa una aportació positiva neta a efectes comptables de 4.300 milions pel fons negatiu de comerç, conegut com a badwill, i una negativa de 1.397 milions pel cost del procés de reestructuració de personal i altres despeses associades a la integració.

Sense aquests extraordinaris, el resultat de CaixaBank se situaria en els 1.278 milions d’euros, segons ha informat l’entitat a la CNMV, el supervisor borsari.

El grup Caixabank va sumar un volum de negoci de més de 964.000 milions d’euros, incloent-hi recursos i crèdits dels clients, i uns actius de 674.000 milions d’euros. Actualment, l’entitat disposa d’un quota de mercat del 25% en els principals productes, com els fons d’inversió, dipòsits i crèdits a llars i empreses.

D’altra banda, si es pren com a referència el compte proforma que suma els resultats de Caixabank i Bankia en el primer semestre del 2020 i d’aquest any –sense considerar els aspectes extraordinaris relacionats amb la fusió- el benefici es va situar en els 1.343 milions d’euros en comparació amb els 347 MEUR de fa un any. En aquest context, els ingressos ’core’ es van situar en els 5.641 milions d’euros, un 1,2% més.

El marge d’interessos va ascendir a 3.275 milions d’euros durant els primers sis mesos de l’any, un 2,3% menys respecte el mateix període de l’any passat, per a caiguda dels ingressos de crèdit, la reducció dels tipus d’interès i al canvi d’estructura de la cartera. També cal sumar-hi el canvi d’estructura de la cartera, amb més pes dels préstecs ICO i crèdit al sector públic i menys aportació al finançament al consum.

Els ingressos per dividends van ser de 152 milions d’euros inclouen els resultats de Telefonica i el Banc Foment d’Angola per 51 i 98 milions respectivament. Els resultats atribuïts d’entitats valorades pel mètode de la participació (217 milions d’euros) es recuperen en el context de la millora de la pandèmia (+79% respecte del primer semestre de l’exercici anterior i +45,1% respecte del primer trimestre del 2021).

Malgrat l’increment dels ingressos ’core’ i de participades, el marge brut es redueix un 0,6%, principalment pels resultats inferiors d’operacions financeres (-68,4%) i les càrregues superiors registrades en altres ingressos i despeses d’explotació (+12,2%).

El conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, ha celebrat que la primera part de la fusió completada durant aquest període s’hagin complert “amb èxit”, així com l’acord laboral amb els treballadors, que es traduirà en la sortida de 6.452 persones. Precisament, aquest mateix divendres finalitza el període d’adhesió a l’expedient per part dels treballadors que vulguin acollir-s’hi.

En aquest context, Gortázar ha aplaudit també que Caixabank ha mantingut “la fortalesa del balanç” en un entorn “tan compleix i de plena integració”. En aquest sentit, ha destacat que ha assolit “les millors taxes de la gran banca a Espanya i un elevat ritme d’activitat comercial”. D’altra banda, ha anunciat la intenció de revisar a l’alça els objectius d’estalvis de costos, des dels 770 milions d’euros previstos inicialment fins als 940 milions.

Quant als dividends, el consell d’administració va aprovar aquest dijous un pagament del 50% del benefici net consolidat ajustat pels impactes extraordinaris després de la fusió amb Bankia que es materialitzarà en un sol abonament en l’exercici del 2022.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’economia espanyola creix un 5,5% el 2022 i un 0,2% en l’últim trimestre

BARCELONA

Preocupació dels agents socials pel repunt de l’atur

barcelona

El nou impost a la banca costarà 170 milions al Sabadell

barcelona
CASIANA MONCZAR
COFUNDADORA DE GRAPAT

“El joc és la pàtria dels nens, allà on s’expressen”

barcelona

La demanda elèctrica cau del 4,5% respecte a la prepandèmia

GIRONA
economia

L’agrupació de Volkswagen i Seat rep la resolució definitiva del PERTE, que els permetrà mobilitzar 10.000 milions d’euros

barcelona

Les comarques gironines creen 9.100 llocs de treball al 2022

GIRONA

L’atur puja un 9,91% l’últim trimestre del 2022 amb 21.000 desocupats més

barcelona

Banc Sabadell guanya 859 milions, un 61,9% més

barcelona