Economia

L’economia catalana creix un 19,1% interanual durant el segon trimestre

L’Idescat avança que, en termes intertrimestrals, el PIB català s’incrementa un 4,1%

L’economia catalana va créixer un 19,1% interanual durant el segon trimestre, segons l’estimació avançada aquest dilluns per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Seria l’increment més accentuat de la sèrie històric -l’Idescat recull dades des de l’any 2000-, després de la forta caiguda de l’economia registrada entre abril i juny de l’any passat per la crisi de la covid-19.

La variació és set dècimes inferior a l’evolució del PIB espanyol (+19,8%) i gairebé sis punts superior a la mitjana de la Unió Europea (+13,2%).

En termes intertrimestrals, el PIB català va experimentar un creixement del 4,1%, superior tant a la mitjana espanyola (+2,8%) com a la de la UE (+1,9%).

La variació interanual del PIB durant el segon trimestre de 2021 és més de 20 punts superior a la del trimestre anterior, a causa del comportament “anòmalament negatiu” de l’economia catalana en el mateix període de 2020, quan es va registrar una caiguda del 21,6% per l’efecte de les restriccions adoptades per contenir la pandèmia.

En el segon trimestre d’aquest any, tots els sectors econòmics han presentat taxes de variació interanuals positives, gràcies a la “normalització” de l’activitat econòmica arran d’una millor situació sanitària durant el període analitzat i de la fi de l’estat d’alarma el 9 de maig de 2021.

La indústria, amb una taxa interanual del 24,3%, lidera la recuperació de l’economia catalana i alguns indicadors d’activitat han permès aconseguir nivells semblats als de 2019.

Alguns subsectors, com l’alimentació, la química i els vehicles de motor, mostren un creixement notable de les vendes, coincidint també amb una gran dinamisme exportador.

L’evolució dels serveis ha mostrat una taxa de variació del 17,6%, més de 20 punts superior a la del primer trimestre de 2021.

Segons Idescat, cal tenir en compte la intensa recuperació de les branques més beneficiades per la recuperació de la mobilitat turística i la flexibilització de les mesures de distanciament social, com el transport aeri, l’hostaleria o la restauració.

A més, s’han superat els nivells d’activitat de 2019 en un conjunt de branques com el comerç a l’engròs, magatzematge, correus, informàtica, publicitat i seguretat, i hi ha un major dinamisme, que ja succeïa en el trimestre anterior, en els serveis prestats per les administracions públiques.

La construcció també ha registrat una forta recuperació i aconsegueix una taxa de variació d’un 15,4% respecte al mateix període de l’any anterior, la qual cosa suposa una important millora en relació amb el comportament seguit en els cinc trimestres anteriors, en els quals va mostrar un comportament decreixent.

Per la seva banda, l’agricultura va registrar una variació interanual del 0,2% i se situa vuit dècimes per sota de l’últim trimestre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA